Számítógépünk megismerése – 1. rész – Számítógép házak

Ezzel a cikksorozattal meg szeretnélek ismertetni benneteket azzal az eszközzel, amit nap mint nap használtok. Igen, most is, ahogy ezt a cikket olvassátok. Ez a számítógép. Sokan tartanak tőle, leginkább amiatt, mert nem ismerik. Az interneten rengeteg oldal van, ami próbálja elmagyarázni róla a lényeget, de a legtöbb olyan nyelvezeten van, amit nem mindenki ért meg. Most megpróbálom úgy bemutatni a számítógép egyes összetevőit, hogy mindenki megértse. Ha elolvasod a következő hetekben megjelenő cikkeket, nem fog gondot okozni akár egy új számítógép kiválasztása / megvásárlása sem, mert nem lesznek ismeretlenek az olyan fogalmak, mint processzor, core, ram, hdd, col, usb és még sorolhatnám. Szeretném kihangsúlyozni, hogy ez a cikksorozat az asztali számítógépekről fog szólni. Tudom, hogy már sokan laptopot, tabletet vásárolnak, de ahhoz, hogy az alapokat jól megértsük, célszerű a jó öreg asztali számítógépekkel kezdeni. Ha igény lesz rá, folytatni fogom és kivesézzük a többi hordozható gépet is.

Kezdjünk is bele. Először a számítógép belsejét elrejtő házról fogok írni. (Azért nem a billentyűzetről és az egérről, mert ha ezt olvasod, akkor úgy gondolom ezekkel az eszközökkel tisztában vagy. Természetesen igény esetén erről is készítek egy írást.) A számítógépről szinte mindenkinek ez a kép ugrik be:

Forrás: www.spiderwebsolutions.com.au
Forrás: www.spiderwebsolutions.com.au

Egy lapos fehér doboz, rajta egy nagy monitor, előtte egér és billentyűzet.

 

 

 

 

 

 

Forrás: http://www.pcadvisor.co.uk/
Forrás: www.pcadvisor.co.uk

Pedig mostanában már egyáltalán nem ez az általános. Hanem valami ilyesmi:

 

 

 

 

 

 

Forrás: www.spentech.co.za
Forrás: www.spentech.co.za

Extrém esetben akár ilyen is lehet, de ilyet inkább gyerekeinknél / unokáinknál láthatunk:

 

 

 

 

 

Mint láthatjuk, az évek során nem sokat változott a külseje. A fehér dobozból színes doboz lett, ami többnyire a szürke és a fekete valamelyik árnyalatában pompázik. A házaknak két alaptípusa van: álló és fekvő. E két kategórián belül vannak a méretre utaló megnevezések. Álló lehet méret szerint csökkenő sorrendben, torony, midi, mini, micro (klikkeljetek az aláhúzott szavakra, úgy tudjátok a képeket megnézni). Fekvő pedig többnyire midi és mini lehet. A torony kivitel a legmagasabb, ebben van a legtöbb bővítőhely, vagyis ebbe lehet a legtöbb kiegészítőt beleszerelni. Például merevlemezeket, optikai meghajtókat és különböző bővítőkártyákat. A midiben általában van egy optikai meghajtó (CD, DVD) és egy merevlemez, a miniben pedig legtöbbször egy darab merevlemez van. A micro speciális méret, körülbelül akkora mint egy CD lemez. Méretéből adódóan korlátozottan bővíthető.

Láthatjátok, hogy a méret azoknak fontos, akik sok mindent szeretnének belepakolni a házba. Otthoni felhasználásra a midi vagy a mini méreteket ajánlom, legyen az álló vagy fekvő. Minden, amire szükségünk van, belefér. A fekvő házakat a monitor alá szoktuk általában helyezni, helytakarékosság miatt, az álló házakat vagy a monitor mellé, vagy ha nincs annyi hely az íróasztalon, a földre, a lábunk mellé. Ennek nagy hátránya, hogy rendszeresen meg fogjuk rúgni a gépet és rosszabb esetben még a csatlakozókat is ki tudjuk rugdosni a lábunkkal. Korábbi munkáim során nem kevés ilyennel találkoztam. 🙂

Következő cikkben belenézünk a házba, és lépésről lépésre átbeszéljük, hogy mit látunk benne. Először a legfontosabb alkatrészről beszélek, enélkül nem lenne számítógépünk. Az alaplapról lesz szó.

Közben elkészültek további részek is, ha tetszett, itt tudod folytatni az olvasást:
http://www.pcsuli.eu/index.php/2015/11/06/szamitogepunk-megismerese-2-resz-alaplap
http://www.pcsuli.eu/index.php/2015/11/10/szamitogepunk-megismerese-3-resz-processzor
http://www.pcsuli.eu/index.php/2015/11/16/szamitogepunk-megismerese-4-resz-memoria
http://www.pcsuli.eu/index.php/2015/11/19/szamitogepunk-megismerese-5-resz-hdd-ssd-vagyis-adattarolok
http://www.pcsuli.eu/index.php/2016/05/17/szamitogepunk-megismerese-6-resz-cd-dvd-blu-ray


Ha cikkem felkeltette érdeklődésedet, és szeretnél a továbbiakban is ilyen és ehhez hasonló témákban hasznos információkhoz jutni, akkor lájkold Facebook oldalamat:
https://www.facebook.com/PC-Suli-481885231971972/


Amennyiben gyakorlatban is szeretnéd jobban megismerni számítógépedet, fordulj hozzám bizalommal, vagy töltsd ki az alábbi űrlapot.

The form you are trying to view has been unpublished.

Fotó: www.engadget.com