Te is utánátvétellel vásárolsz a webáruházakban?

Nincs mese, egyre népszerűbb az online vásárlás. Ez azt jelenti, hogy egyre többen vásárolnak az interneten keresztül. Ez nem is csoda, hiszen kényelmes nagyon. Legtöbbünk úgyis ott ül szinte egész nap a gép előtt, így kézenfekvő, hogy a vásárlásainkat is így bonyolítsuk. Az teljesen normális, hogy első vásárlásunk előtt félünk kicsit, hiszen ki kell adnunk személyes adatainkat (név, cím, telefonszám, email cím), ne agy isten, bankkártyával is szeretnénk fizetni.

Az alábbi fizetési módok a leggyakoribbak:

  • készpénzzel az áru átvételekor / első alkalommal mindig ezt használom, mert addig nem fizetek, amíg nem kapom meg a kezembe a rendelésem;
  • előutalással / én ezt csak akkor szoktam használni, ha már vásároltam az adott cégtől, vagy ismert cégről van szó, mint például a Tesco;
  • bakkártyával megrendeléskor / ezt is már a cég megismerése után használom. Jobban szeretem, mint az utalást, mert nekem a bakkártyás fizetés ingyenes, az utalásért viszont fizetnem kell;
  • bakkártyával átvételkor / szerencsére egyre több szolgáltató bevezeti ezt a lehetőséget, ezt szeretem a legjobban, mert ha nem vagyok megelégedve a rendelt termékkel, egyszerűen nem fizetem ki;
  • vannak egyéb megoldások is ( például: paypal), de szerintem a fent felsoroltak a legkedveltebbek Magyarországon, így ezekre nem térnék ki részletesebben.

Többféleképpen tudsz hozzájutni a megrendelt csomagodhoz:

  • A legegyszerűbb a házhoz szállítás. Ennek szokott plusz költsége lenni, bolttól függ, hogy mennyi. Olyan is van, hogy egy összeghatár felett ingyenes a házhozszállítás. Arra figyelni kell, hogy a legtöbb futárcég egy egész napot jelöl meg, hogy mikor szállítja ki a csomagot, így ha otthonra kérted, egész nap otthon kell lenned. De a legtöbb cégnél meg lehet beszélni a futárral, hogy szóljon, ha elindult az előtted lévő címről, így haza tudsz érni mire megérkezik.
  • Magunk térünk be a cég ügyfélszolgálatára és ott vesszük át a csomagot. Ez a verzió logikusan ingyenes szokott lenni, hiszen mi megyünk el a rendelésünkért, a cégnek semmi szállítási költsége nincs. De figyelmesen olvassuk el a feltételeket ennél a pontnál is, mert már találkoztam olyan céggel, aki azért is plusz költséget számolt fel, hogy személyesen átvehessem az árut. Ráadásul ugyanannyit, mintha házhoz szállítást kérnék. Akkor miért utaznék feleslegesen, plusz cipelhetném hazafelé is.
  • Egyre több átvételi pont van országszerte, ahol át lehet venni rendelésünket, a szállítási költségnél kedvezőbb áron. Itt kompromisszumot kell kötnünk, mert igaz, hogy ki kell mozdulnunk a lakásból, de a szállítási díjon tudunk spórolni.

Átnéztük, hogyan fizethetünk és hogyan juthatunk hozzá a megrendelésünkhöz. A következő lépés kiválasztani a boltot, ahonnan vásárolni szeretnénk. Azt tanácsolom, hogy ismert cégek webáruházait (webshop) használjuk, úgy nem fogunk csalódni a szolgáltatásban, illetve nem kell félnünk, hogy átverés áldozatai leszünk. Ha kiszemelt árucikkünk nem rendelhető ismert cégtől, akkor indul a keresgélés. Sok ár-összehasonlító oldal van a világhálón, ahol meg tudjuk nézni, hogy a kívánságunk hol, mennyiért kapható. Innentől lesz érdekes a vásárlás, mert egyre több webáruház alakul és egyre több kétes cég kínálja portékáit. Az ilyen ár-összehasonlító oldalakon a cégeket is lehet véleményezni. Érdemes rendelés előtt végigolvasni a véleményeket, és olyan céget választani, akikről a vélemények meggyőznek minket arról, hogy megbízható cégről van szó. Persze itt szóba jöhetnek a nem “független” véleményezők is, akik reklám miatt írnak jó kritikát az áruházról. Szóval nagyon figyelni kell, mielőtt kiválasztjuk a céget, akitől szeretnénk vásárolni.

Műszaki berendezéseknél egyre gyakoribb a “szürke import”, vagyis, hogy nem Magyarország a termék származási helye, illetve a nulla percet működött kiállítási darabok tovább értékesítése. Sajnos ez csak a kézbevétel után fog kiderülni. Emiatt lehet a piaci árnál olcsóbban megvenni ilyen berendezéseket. Ez csak egy példa volt, hogy mire kell vásárlásnál figyelni, illetve milyen eszközökkel próbálnak félrevezetni minket.

Abban az esetben, ha a bankkártyás fizetést választod, nagyon körültekintően kell eljárnod. A webáruházon belül kártyaadatokat soha sem kérhetnek! Erre nagyon figyelj. Ha ilyet kérnének, nyugodtan jelentsd be böngészőn keresztül az oldalt, és kezd elölről a keresést. Bankkártya adatot csak az oldallal leszerződött bank online vásárlási oldalán szabad megadni. Sehol máshol. Természetesen ennek az oldalnak az eredetiségét is ellenőrizni kell, nehogy egy kamu adathalász oldalon írjuk be adatainkat.

Most csak pár példát írtam le, hogy mire érdemes vigyázni, ha online szeretnétek vásárolni. Sok dolog van még ezen kívül, vannak praktikák, amiket sok vásárlás tapasztalatai alapján gyűjthet az ember. Az nagyon fontos, hogy senkinek nem szeretném elvenni a kedvét az online vásárlástól, mert nagyon kényelmes és sok időt és pénzt meg lehet spórolni így, de azt szem előtt kell tartani, hogy vannak veszélyei. Ha bemegyünk egy boltba, ott a zsebtolvajokra kell vigyázni, és a világhálónak is megvannak a saját veszélyei.

Ha felkeltettem érdeklődésedet az online vásárlás előnyeivel kapcsolatban, és szeretnél belevágni, de félsz egyedül elkezdeni, keress bizalommal, vagy töltsd ki az alábbi űrlapot.

The form you are trying to view has been unpublished.

 

Fotó: www.pecsma.hu