Számítógépünk megismerése – 3. rész – Processzor

Sorozatunk első két részében megismerkedtünk a számítógép házzal és az alaplappal. Most azt a komponenst mutatom be, ami az alaplap után a legfontosabb, a processzort, más néven CPU (Central Processing Unit, magyarul központi végrehajtó egység). Vásárlásnál a processzor típusára nagyon figyelni kell, mert komolyan befolyásolhatja jövendőbeli gépünk sebességét.

A processzor a számítógép agya, ami az utasítások értelmezését és végrehajtását vezérli. Rendelkezik az adatok ki- és beviteléhez szükséges sínrendszerrel, és rendelkezik egy utasításkészlettel, amelynek utasításait képes végrehajtani. A bemeneti eszközök segítségével kódolt információkat feldolgozza, majd az eredményt a kimeneti eszközök felé továbbítja, amelyek ezeket az adatokat információvá alakítják vissza. Ez így elég száraznak hangzik, de ebből is látszik, hogy nem kevés a feladata. Egy kicsit leegyszerűsítve. A központi végrehajtó egységen megy át minden számítás, amit a számítógépnek el kell végezni (kivéve a grafikai számításokat, mert azt egy dedikált videovezérlő végzi, ahogy korábban írtam). Belegondolni is nehéz, hogy ez mennyi számítást jelent másodpercenként. Emiatt viszont iszonyat magas hőmérsékleten dolgozik a processzor, az elektromos áram hőhatása miatt. Ezért gondoskodni kell a megfelelő hűtésről. Régen egy úgynevezett passzív hűtés is elég volt, ami egy alumínium hűtőbordát jelentett.

De a mai processzoroknak egy ilyen hűtés már nem elég. Komoly ventilátorokat szerelnek rá egy jóval bonyolultabb bordára.

borda2

Ezeknek a nagy ventilátoroknak viszont nagy hangja van. Emiatt kitalálták a vízhűtést, ami csendes megoldás. Személy szerint én még nem találkoztam ilyen megoldással, egy kicsit erős számomra, hogy egy elektronikai berendezésbe vizet engedjünk, de sokan szeretik. 🙂

borda3-vizhutes

Minden esetben a processzor és a hűtőborda közé valamilyen hűtőpasztát szoktak kenni, hogy a lehető legjobb legyen a hőátadás. A hűtést szerintem átbeszéltük. Erre vásárlásnál nem nagyon kell figyelni, mert az előre szerelt gépek megfelelő hűtéssel vannak felszerelve. Ez ismételten azoknak fontos, akik a maximumot akarják kihozni gépeikből. Azért írtam le kicsit részletesebben ezt a témakört, hogy értsük meg, hogy a hűtés nagyon fontos. Egy mai processzor egy-két másodperc alatt eléri azt a kritikus hőmérsékletet, ami akár tönkre is teheti. Ehhez extrém esetre van szükség, mert szerencsére a processzorok már el vannak látva megfelelő védelemmel, és azelőtt kikapcsolják magukat, mielőtt bajuk esne. Ugyanakkor egy rossz hűtés jelentősen tudja az élettartamukat csökkenteni, plusz állandóan lekapcsol a gépünk minden előrejelzés nélkül. 🙂 Szóval, ha ilyet tapasztalunk otthon, erre is gondolhatunk, mint a probléma okára.

Visszakanyarodva a CPU-hoz. Két nagyobb gyártó van a világon. Az Intel és a belőle kivált AMD. Rajtuk kívül vannak kisebb cégek, de leginkább ezt a kettőt fogod látni a boltokban. Hogy melyiket használjuk? Nehéz kérdés. Mindkét gyártónak vannak fanatikus hívői, akik szerint a másik márka, hogy is fogalmazzak, nem annyira jó. 🙂 Én Intel párti vagyok, AMD-s processzorom szerintem 15 éve nem volt.

A processzor legfőbb paramétere az órajele. Ennek sebességét hertzben (régen megahertzben, most már gigahertzben) mérjük. Minél magasabb ez a szám, annál több utasítást tud elvégezni a processzor egységnyi idő alatt, vagyis annál gyorsabb. A másik fontos jelölés, hogy hány magos a processzor. Ez a megnevezés azt jelenti, hogy párhuzamosan hány feladatot tud elvégezni. Minél magasabb a magszám, annál gyorsabb lesz.

Ahogy fentebb írtam, én Intel párti vagyok, emiatt az Intel processzorokat ajánlom. Ugyanakkor ebből a márkából is rengeteg típus érhető el az üzletekben. Vannak otthoni felhasználásra javasolt, illetve kifejezetten céges környezetbe, szerverekbe építhető fajták. A kettő közötti különbség, hogy a szerverekbe való processzorok nagyobb számítási kapacitással rendelkeznek. Most csak azokra a típusokra térnék ki, amiket otthoni felhasználásra javaslok, ez pedig a “Intel Core” család:

  • Core i7 – A jelenlegi asztali csúcskategória, 4 vagy 6 maggal rendelkezik;
  • Core i5 – 4 magos;
  • Core i3 – 2 magos;
  • Core 2 Duo – 2 magos, rendkívül jó ár/érték mutatójú, nagy teljesítményű processzor.

Otthoni használatra a Core 2 Duo processzor szerintem tökéletesen megfelel. Családom számára is több ilyen használt gépet vásároltam már. Ha új gép vásárlásában gondolkozunk, ilyen processzorral szereltet már nem fogunk tudni vásárolni. Mostani megfelelője a Core i3 processzor.
Amit viszont nem tanácsolok, hogy vegyen bárki is, az az Intel Celeron család. Ezek ugyan kedvezőbb áron megvásárolhatók, viszont – mint már szerintem sokan megtanultuk – olcsó húsnak híg a leve. Ezzel a processzorral szerelt gépek lassúak, nagyon lassúak.

Aki eddig végigolvasta az összes cikkemet, annak fejben már megvan az ideális házméret, illetve az igényeinek megfelelő processzorral szerelt számítógép. Ez nem sok, de szép lassan össze fog állni a teljes konfiguráció, és karácsonyra már mindenki megvásárolhatja kiszemelt áldozatát. 🙂 Abban az esetben, ha valaki nem tud várni cikksorozatom végéig, és segítséget szeretne kérni egy új, esetleg használt számítógép vásárlásában, forduljon hozzám bizalommal.

A következő részben a memóriáról fogok beszélni. Ez nem lesz egy hosszú cikk, előre szólok. Átbeszéljük a típusait, és elmondom a tanácsaimat a megfelelő méret kiválasztásához.

Aki nem olvasta el a korábbi részeket, az alábbi linkeken meg tudja tenni:
http://www.pcsuli.eu/index.php/2015/11/03/szamitogepunk-megismerese-1-resz-szamitogep-hazak
http://www.pcsuli.eu/index.php/2015/11/06/szamitogepunk-megismerese-2-resz-alaplap
http://www.pcsuli.eu/index.php/2015/11/16/szamitogepunk-megismerese-4-resz-memoria
http://www.pcsuli.eu/index.php/2015/11/19/szamitogepunk-megismerese-5-resz-hdd-ssd-vagyis-adattarolok
http://www.pcsuli.eu/index.php/2016/05/17/szamitogepunk-megismerese-6-resz-cd-dvd-blu-ray

Ha cikkem felkeltette érdeklődésedet, és szeretnél a továbbiakban is ilyen és ehhez hasonló témákban hasznos információkhoz jutni, akkor lájkold Facebook oldalamat:
https://www.facebook.com/PC-Suli-481885231971972/

Amennyiben gyakorlatban is szeretnéd jobban megismerni számítógépedet, fordulj hozzám bizalommal, vagy töltsd ki az alábbi űrlapot.

The form you are trying to view has been unpublished.