Gépünkön lévő adatok biztonsága – 1. rész – Felhő adattárolók

Egy kedves olvasóm dobta be ezt a témát az ötletládába. Ő azt kérte, hogy a teljes számítógép mentéséről írjak egy külső merevlemezre. Ez egy nagyon jó téma, ami eléggé összetett, így több részre osztanám, hogy minden lehetőséget megfelelően ki tudjunk vesézni. Először az úgynevezett felhő (cloud) adattárolókat beszélném át, mert szerintem ez több embert érinthet.

Kezdjük is. Leggyakoribb esetben, minden adatunkat (dokumentumok, fájlok, képek, videók) a számítógépünkön tartjuk, vagyis egy helyen tároljuk őket. Ha bármi meghibásodás történik gépünkkel, adatainkhoz nem férünk hozzá. Merevlemez meghibásodása esetén, akár végérvényesen is búcsúzhatunk mindenünktől. Sajnos sokszor találkoztam már ilyennel munkám során, és magánszemélyként is. Cégek ilyen jellegű adatvesztés után kérhetik szakemberek segítségét az adatok helyreállításához, de ennek költsége akár több százezer forint is lehet. Magánszemély nem hiszem, hogy ennyit kifizetne adataiért. Hogy megspóroljunk magunknak egy ilyen számlát vagy egy infarktust, érdemes adatainkat több helyen tárolni. Mindig azt mondom, hogy amit egy helyen tárolunk, az nincs biztonságban.

A felhő alapú szolgáltatások, ingyenesen (korlátozott tárterületig) vagy fizetősen adatterületet biztosítanak számunkra, amit különböző módon el tudunk érni, és így adatokat fel tudunk másolni, akár megosztani. Ezeket a szolgáltatások még azoknak segítenek sokat, akik több gépen dolgoznak, és nem akarnak pendrive-al másolgatni a gépek között, hanem mindig a felhőbe dolgoznak, így minden gépen el tudják érni ugyanazokat a dokumentumokat. Ehhez persze állandó internetes elérésre van szükség, de ez a mai világban már nem nagy kihívás.

Nem fogom az összes ilyen szolgáltatást bemutatni, mert napról napra jelennek meg újak, amiket nem ismerhetek. Illetve én szeretem adataimat megbízható helyen tárolni, így megválogatom, hogy miket használok. Így azokat a szolgáltatásokat fogom bemutatni, amiket használok, illetve próbáltam és tetszik. Nézzük melyek ezek:

Google Drive, Google Photos:

google-driveHa van Gmail-es címünk, ingyenesen kapunk 15GB tárterületet hozzá, amit nem csak levelezéshez, hanem adatok tárolására is használhatunk. Mindkét szolgáltatáshoz van egy kliens, amit telepíthetünk számítógépünkre, és a beállított mappákat automatikusan szinkronizálni fogja a felhőben lévő tárterületünkre. A Photos szolgáltatásba képeket és videókat tölthetünk fel, mappákba rendezhetjük, és akár meg is oszthatjuk ismerőseinkkel, családtagjainkkal. Én például a gyerekeimről ide töltök fel minden képet, videót és albumokba sorolom be őket, amik meg vannak osztva a nagyszülőkkel. 🙂 Mivel a megosztás nem nyilvános, így más nem is nézheti meg őket. A Google Photos nemrég indított egy olyan szolgáltatást, ami nem az eredeti méretben tárolja majd a képeket, hanem kicsit csökkenti a felbontását azoknak, így viszont korlátlan tárterületet kapunk képeinknek. Ugyanakkor itt az apró betűs résznél leírják, hogy így hozzájárulunk a képeink későbbi felhasználásához. Én ezt nem akartam, így marad a korlátozott tárterület. Havi plusz díjért vásárolhatunk nagyobb tárterületet, ekkor a bankkártyánkról minden hónapban automatikusan leemelik a díját. Nekem van ilyen tárterületem, mert ebben a szolgáltatóban bízok meg a legjobban. A telefonom is ide tölti fel automatikusan az elkészített képeket és videókat, amiket azonnal be tudok tenni a megfelelő albumba. Így telefonom meghibásodása vagy lopás esetén is minden képem, videóm megmarad a felhőben.
A Google Drive-ba lehet dokumentumainkat szinkronizálni, képeinkhez hasonló módon.

Google Photos alkalmazás: https://photos.google.com/apps
G
oogle Drive alkalmazás: https://tools.google.com/dlpage/drive

Dropbox:

dropbox

Az elsők között jelent meg, akik ingyenes tárterületet adtak. Itt 3GB-ot kapunk ingyen, a regisztrációnk után. További díjért kérhetünk plusz tárterületet. Ehhez a szolgáltatáshoz is van letölthető kliens számítógépre, akár telefonra / tabletre, így szinte minden eszközünk között tudjuk szinkronizálni adatainkat. Én ezt nem használom, de az biztos, hogy itt is biztonságban lesznek adataink, nem kell félnünk attól, hogy egy esetleges cégeltűnés után mindenünk eltűnik a fekete lyukban.
Kliens: https://www.dropbox.com/downloading

Mega:

mega (Small)

Másik kedvencem, itt 50GB helyet kapunk az ingyenes regisztráció után. Ennek a szolgáltatónak nem ismerem a számítógépre telepíthető kliensét, mert soha nem használtam. Csak a telefonomra telepítettem, és onnan automatikusan szinkronizálom fel a képeket videókat, egy előre beállított mappába. Így a Google után itt is megvan mindenem. Jobb, több helyen tárolni dolgainkat. 🙂 De ahogy olvasom a számítógépre telepíthető kliens leírását, hasonlóan működik mint a többi, szóval ha mást már próbáltunk, ezzel sem lesz nehéz dolgunk.
Kliens: http://megasync.en.uptodown.com/

Copy:

copy

Ezt a szolgáltatást nemrég ajánlották nekem. Élesben nem használom, de kipróbáltam és szimpatikus. 15GB ingyenes tárhelyet kapunk a regisztrációt követően. Kényelmesen fel tudunk tölteni bármilyen adatot ide is, akár böngészőn keresztül, és pár klikkeléssel meg is tudjuk osztani azokat. Ennek is van mobil készülékekre is kliense.
Kliens: https://copy.com/install/windows/Copy.exe

Microsoft OneDrive:

onedrive (Small)

Élesben ide is csak a fényképeimet, videóimat szinkronizálom :), de mivel a Microsoft a szolgáltató a OneDrive-nál, így nyugodt szívvel ajánlom. 15GB ingyenes helyet kapunk itt is. Szokás szerint minden platformra van kliense, így az ide elhelyezett adatainkat mindenhonnan elérhetjük. Korábban csak azért telepítettem a telefonomra, és állítottam be a képeim szinkronizálását, mert volt egy promóció a Microsoftnál, hogy így kapok még 15GB tárhelyet. Beállítottam, megkaptam.  Így már van 30GB ingyenes tárhelyem, amit bármikor tudok használni. Plusz díjért itt is kérhetünk nagyobb tárterületet, mint az összes ilyen szolgáltatásnál.
Kliens: https://onedrive.live.com/about/hu-hu/download/

Konklúzió:

Érdemes ilyen szolgáltatást/szolgáltatásokat igénybe venni, mert egy számítógép meghibásodás esetén, adataink máshol is megtalálhatóak. Érdemes kipróbálni őket és az alapján választani, hogy melyik esik a legjobban kézre. A felsoroltakat mind ajánlom, már csak amiatt is, mert én is használom minden nap a legtöbbet. 🙂
De miért emelem ki a megbízhatóságot, hiszen itt csak egy másolat van a dolgainkból? Azért, mert gondolom nem szeretnénk illetéktelenekkel megosztani adatainkat, illetve amit feltöltöttünk a felhőbe, azt szeretnénk pár év múlva is elérni. Tavaly keresgéltem ingyenes tárterületeket, így találtam meg a Yunio-t. 1TB ingyenes tárhelyet ajánlottak. Hülye lettem volna kihagyni nem? Gyorsan regisztráltam, és utána néztem a cégnek. 🙂 Kínai szerver volt, így lelkesedésem, gyorsan alább hagyott. 🙂 De azért kipróbáltam, hiszen mégis 1TB. Kliense igen kezdetleges volt, a feltöltési sebessége a kínai szerver miatt iszonyat lassú volt. A telefonomon lévő képeket egy hét alatt nem tudta felmásolni, szóval hagytam is az egészet. De ahogy ezt a cikket írtam, be akartam írni mint rossz példa. Ennél rosszabb példa nem is lehetett volna, mert már a weboldaluk sem jön be, így gondolom a feltöltött adatokhoz sem lehet hozzáférni. Így ha ezt élesben használtam volna, egy nap kellemetlen meglepetést okozott volna. Persze lehet, hogy a felhasználók kaptak értesítést a változásokról, de ennek kevés esélyét látom, mert a beregisztrált címemre semmi információt nem kaptam. Szóval emiatt kell megbízható cégre/cégekre bízni személyes adatainkat.

A következő részben, az offline, vagyis helyi adatmentési lehetőségeket beszéljük át, amit itt el is tudsz olvasni:
http://www.pcsuli.eu/index.php/2015/11/14/gepunkon-levo-adatok-biztonsaga-2-resz-helyi-biztonsagi-mentes

Ha cikkem felkeltette érdeklődésedet, és szeretnél a továbbiakban is ilyen és ehhez hasonló témákban hasznos információkhoz jutni, akkor lájkold Facebook oldalamat:
https://www.facebook.com/PC-Suli-481885231971972/

Amennyiben felkeltettem érdeklődésedet az ilyen jellegű adattárolás iránt, és félsz egyedül belefogni, fordulj hozzám bizalommal, az alábbi űrlap kitöltésével.

The form you are trying to view has been unpublished.

Fotó: cloudcomputingtopics.com