Ingyenes Total Commander alternatíva – Double Commander

Olvasói kérésre írom ezt az ajánlót. Elég könnyen rátaláltam erre a Total Commander-t helyettesítő alkalmazásra. De mi is a Total Commander? Egy kétpaneles fájlkezelő. Leegyszerűsítve ez olyan, mintha két intéző lenne egymás mellé rakva, és fájlműveleteknél az egyik oldal a forrás, a másik oldal a a cél. Például másolásnál, vagy mozgatásnál.

double-commander-1

Ilyen kezelőket már nagyon rég óta használunk, már a DOS-os időszakban is volt, csak akkor Norton Commandernek hívtuk. Volt egy ellenfele is a Volkov Commander. Én nagyon szerettem, mert kisebb mérete miatt floppy-n könnyebb volt tárolni. 🙂

Visszatérve a Double Commander-hez. Nagyon tetszik a program. Én nagyon szeretek egér nélkül dolgozni, így szeretem az összetett billentyű kombinációkat. A Double Commander sikeresen lemásolt minden kombinációt, így azonnal magaménak éreztem. Tömörített fájlokba egyből “belemegy”, így a kitömörítés is nagyon könnyű. Magamnak: “Vicces, hogy Windows alatt ezt ilyen könnyen megoldják ezt a dolgot, és Mac OS X alatt meg csak szívtam ezzel mindig.

A teljes megjelenése azonos a Total Commander-hez, így aki azt megkedvelte, ezt a programot is szeretni fogja. Tökéletesen tud magyarul, így bárki kényelmesen tudja majd használni. És ami nagy előnye, hogy ingyenes, a Total Commander-hez képest. Azt 30 napig szabadna használni, utána meg kellene válni tőle. Persze ezt senki nem teszi meg, de így licensz feltételt sért

totalcommander_double

Egy hiányosságot találtam eddig benne, mégpedig, ha ráklikkelek egy fájlra egyszer, nem tudom átnevezni. Ez bosszantó hiányosság számomra, mert ezt gyakran használom.
Nekem annyira szimpatikus a program, hogy el is kezdem használni. Meglátom, hogy mennyi ideig bírom. 🙂

A programot innen lehet letölteni:
http://sourceforge.net/p/doublecmd/wiki/Download/
Itt van a hivatalos oldala:
http://doublecmd.sourceforge.net/