Minden amit az internetről tudni kell – 3. rész – Csatlakozási módok

Korábban átbeszéltük, hogy mi az az internet, és leegyszerűsítve, hogy működik. Azt ígértem, hogy a mostani részben a csatlakozások módjait fogom leírni. Akkor nézzük is. Ezt két felé bontanám. Az első, ahogy mi csatlakozunk a szolgáltatónk végpontjára, a másik, ahogy az internetre csatlakozunk.

Szerintem kezdjünk is bele, nézzük, milyen módon csatlakozhatunk az internethez. Régebben két elterjedt internet típus volt, az ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line – vagyis „aszimmetrikus digitális előfizetői vonal”) és a kábelnet.
Az ADSL vonalhoz szükséges volt telefon előfizetésre, mert ez az internet típus a telefon kábelen jutott el hozzánk. Ahhoz, hogy egy kábelen működhessen a telefonálás és az internet, külön frekvencia tartományba különítették el a két adatfolyamatot. A lakásunkba bejövő rézpárra rá kellett kötni egy úgynevezett splittert (szűrőt), ami elkülönítette a két frekvencia tartományt, és így az egyik kábel a telefonunkba, a másik az adsl modembe ment tovább, amiből egy kábelt kellett csatlakoztatni a gépünkhöz, vagy a routerünkhöz.

Forrás: wikipedia
Forrás: wikipedia

Ennek a csatlakozási fajtának az egyik legnagyobb hátránya, hogy a fel és a letöltés sebességének a mérete nem azonos. A letöltési sebesség sokkal nagyobb, mint a feltöltési. Persze ezt az otthoni felhasználók nem veszik észre, ez leginkább céges környezetben volt problémás. Az internet csatlakozáshoz, egy úgynevezett tárcsázást kellett beállítanunk a számítógépünkön. Ehhez szükség volt egy felhasználói névre és egy jelszóra. Az internetezés megkezdése előtt mindig “tárcsázni kellett a netet”. Vagy ha már volt routerünk, akkor egy úgynevezett PPPoE (Point-to-Point Protocol over Ethernet) csatlakozást kellett beállítani az eszközön. Ma még elérhető ilyen szolgáltatás, de egyre inkább kiszorítja a nagyobb sávszélességű kábeles internet.

A másik elterjedt internet típus a kábelnet. Ennél a netnél valamilyen kábelt húznak be a lakásunkig. Leggyakrabban koax kábelt, de sima hálózati kábelt is be szoktak kötni. A bejövő kábelt már minden esetben a szolgáltató által biztosított routerbe kell bekötni, ami elvégzi a hálózatra csatlakozást. Régebben a csatlakozást vagy a mi gépünk, vagy a routerünk végezte el, egy egyszerű IP cím kéréssel. A kábelnettel nagy előnye, hogy sokkal nagyobb sávszélességet tudnak kiosztani a szolgáltatók, mivel optikai kábellel szokták a házakig kihúzni a szolgáltatást. Illetve ami még nagyon fontos, hogy sokkal stabilabb is ez az elérés.

cable-494652_1280

Korábban már említettem, hogy régebben közvetlenül is csatlakoztathattuk gépünket az internetre, vagy választhattuk azt a módját, hogy az internet végződésre egy routert csatlakoztattunk, és az után következett csak a mi gépünk. Először nézzük a kevésbé biztonságos módszert, azt amikor közvetlenül kötöttük gépünket az internetre. Ezt a módszert sosem támogattam. Egyáltalán nem biztonságos. Ha nincs egy jól beállított tűzfal program a gépünkön, szinte azonnal meg tudják fertőzni a gépünket a külső támadók. Programok ezrei pásztázzák az internetet védtelen gépek után. Kihasználják a biztonsági réseit, megfertőzik, onnantól a gépünk is egy ilyen “bot” lesz, és onnantól hasonló feladatai lesznek a tudtunkon kívül.

Egyszer tesztből még kb. 14 éve egy Windows 98-as gépet kiraktam közvetlenül a netre, mindenféle védelem nélkül, és még a biztosnági frissítések sem voltak telepítve. Teljesen “szűz” telepítés volt. Az internetre csatlakozás után pár perccel megjelent az első kéretlen alkalmazás a gépen.  Nem sokkal jöttek a társai.

A fenti eset egy nagyon jó példa arra, hogy miért nem szabad közvetlenül az internetre csatlakoztatni megfelelő védelem nélkül. Abban az esetben, ha routert használunk, az lesz a védelmi vonal. Minden külső támadás ezt az eszközt fogja érni, és az a feladata, hogy mindet hárítsa. Gépünk, a router mögött védve lesz, mert közvetlenül nem lehet elérni. Emiatt is van az, hogy a mostani internet előfizetésekhez a szolgáltató már biztosít ilyen eszközt. A másik nagy előnye, hogy a routernek köszönhetően több eszközt is csatlakoztathatunk az internetre, mert több hálózati csatlakozó is van rajta. Az újabb eszközök már vezeték nélküli eléréssel is rendelkeznek, így telefonjainkat, tabletjeinket, laptopjainkat már vezeték nélkül is csatlakoztathatjuk.


 

Amennyiben tudok segíteni számodra megfelelő router beszerzésében, beüzemelésében, vagy bármilyen más informatikai témában, fordulj hozzám bizalommal, vagy töltsd ki a lenti űrlapot.

A sorozat további részei, ha esetleg még nem olvastad volna őket:
http://www.pcsuli.eu/index.php/2016/01/18/minden-amit-az-internetrol-tudni-kell-1-resz-mi-is-az-az-internet
http://www.pcsuli.eu/index.php/2016/01/18/minden-amit-az-internetrol-tudni-kell-2-resz-de-megis-hogy-mukodik-elso-felvonas
http://www.pcsuli.eu/index.php/2016/01/20/minden-amit-az-internetrol-tudni-kell-2-resz-de-megis-hogy-mukodik-masodik-felvonas

Ha cikkem felkeltette érdeklődésedet, és szeretnél a továbbiakban is ilyen és ehhez hasonló témákban hasznos információkhoz jutni, akkor lájkold Facebook oldalamat:
https://www.facebook.com/PC-Suli-481885231971972/

The form you are trying to view has been unpublished.