Vírusok, elektronikus kártevők, megelőzések

Tapasztalataink szerint sajnos az ilyen jellegű veszélyekkel nem foglalkoznak megfelelően Magyarországon.
Jobb esetben valamilyen ingyenes megoldást alkalmaznak, viszont ezeknél mindig vannak komoly hiányosságok. Az ingyenes megoldásoknál legtöbbször nincs valós idejű ellenőrzés. Ez azt jelenti, hogy például egy levél csatolmányának megnyitásakor nincs ellenőrizve a dokumentum. Egy weboldal megnyitásakor a háttérben futó folyamatok nincsenek ellenőrizve. Így egy kis program a háttérben akár el tud indulni, és elkezdheti kártékony feladatát. További kedvelt eljárás, hogy egy megfertőzött pendrive egy másik gépre csatlakoztatásakor automatikusan megfertőzi azt. Valós idejű szűrésnél az ilyen jellegű fertőzés elkerülhető.

Ugyanakkor sok esetben az informatikai rendszerek teljesen védelem nélkül működnek. Sok ilyennel találkoztunk. Az ilyen rendszerek megtisztítása nagyon sok időt és sokszor szolgáltatás-kiesést eredményez. Komoly fertőzés esetén akár a kliens számítógépek újratelepítését is igényli.

2015 januárjában érkezett meg országunkba a CTB-Locker nevű vírus, ami email mellékletben terjedt leginkább. Megfelelő védelem nélkül, ha a felhasználó megnyitotta a beszkennelt számlának álcázott mellékletet, azonnal minden dokumentumot titkosított a vírus a számítógépén. A vírus egy újabb variációja már hálózati meghajtót is fertőzött. Ilyen esetben minden dokumentumot (word, excel, képek, pdf, stb.), amihez a vírust aktiváló felhasználónak hozzáférése volt a hálózaton, titkosított a vírus. Ezt követően lecserélte a kliens hátterét, és jelezte, hogy milyen feltételekkel kaphatja vissza adatait a felhasználó.
Sajnos találkoztunk olyan céggel, ahol szinte a teljes fájlszervert vissza kellett állítani a legutolsó mentésből. Itt is meg kell említenünk, hogy milyen fontos az adatokról megfelelő mentést készíteni.

Olyannal is találkoztunk, hogy megvásárolt védelem mellet fertőzött kártevő az egész hálózaton. Ilyen esetben a védelem lecserélése az egyedüli megoldás. Sajnos a fizetős megoldások között is komoly minőségbeli különbségek vannak. Folyamatos teszteléseket végzünk a különböző lehetőségek közül és ügyfeleinknek mindig a megfelelő szoftvert ajánljuk.

Ha szeretnél megbizonyosodni arról, hogy a vállalkozás hálózata megfelelő védelemmel van ellátva, fordulj hozzánk bizalommal.

Érdeklődés:
The form you are trying to view has been unpublished.