Adataink megfelelő tárolása – Saját fájlszerver

Abban az esetben, ha irodánkban egynél több gépet használunk, célszerű központosítottan tárolni adatainkat. Kisebb cégeknél leggyakrabban az egyik irodai gépen tárolják a dokumentumaikat, és a többi gép onnan éri el azokat. Ennek a megoldásnak a sok közül az egyik nagy hibája, hogy korlátozott számú számítógép érheti el a kívánt adatokat: ha Windows XP-t használunk maximum 10 kliens számítógép érheti el, ha újabbat operációs rendszert, akkor maximum 20. A másik gond ezzel a megoldással, hogy ha leállítjuk azt a kliens gépet amin a fájlok meg vannak osztva, a többi felhasználó nem fogja elérni dokumentumait. További komoly probléma, hogy egy PC nem rendelkezik akkora rendelkezésre állással, mint egy szerver vagy egy NAS (hálózati adattároló). Meghibásodása esetén, ha a merevlemez épségben marad, amíg nem oldjuk meg az adatok áttöltését másik gépre, és az új gép megosztásait nem állítjuk be az összes többi számítógépen, nem tudnak az alkalmazottak dolgozni (ez lehet több nap is). Rosszabb esetben, ha a merevlemez hibásodik meg, és valami okból kifolyólag nem volt biztonsági mentésünk, adataink végérvényesen elveszhetnek.

Olyannal is találkoztam munkáim során, hogy egy külső merevlemezen tárolták az adatokat az irodában, amit mindig abba a gépbe kötöttek be, ahol használni szerették volna a “központi” dokumentumokat. Így is osztották meg egymással dokumentumaikat. Mindenkinek volt saját mappája és oda mentette le a szükséges dokumentumokat. Ha mással szerette volna megosztani, a kolléga mappájába mentette a dokumentumot. Ez a megoldás abból a szempontból jobb mint az előző, hogy a dokumentumok ott voltak a kliens gépeken is, és a külső merevlemezen is, így a külső merevlemez egy biztonsági mentésnek is megfelelt. Ugyanakkor ez az alternatíva sem egy XXI. századi megoldás, lássuk be.

nas

Ezen problémák miatt ajánlom, hogy egy fájlszerveren vagy egy NAS-on helyezzük el cégünk adatait. Ezek nagy előnye, hogy igény esetén több merevlemezzel lehet megvásárolni őket, így az adatok úgymond tükrözve lesznek a két merevlemez között (az adatok egyidejű tárolása a két merevlemezen). Egy disk meghibásodása esetén nem vesznek el a tárolt adatok, mert a másik merevlemezen ott lesz minden. Ezzel a rendelkezésre állást is jelentősen meg lehet növelni. Természetesen ez a megoldás nem helyettesíti adataink mentését, arról külön gondoskodni kell ebben az esetben is.

Ha cégednél is hasonló megoldásokat alkalmaztok a csoportmunkákhoz, vagy esetleg nincs is központosított adattárolásotok, de érdekelne egy biztonságosabb rendszer bevezetése, esetleg van egy ötleted, ami kényelmesebb megoldást jelentene számotokra, de nincs kivel megvalósítani, fordulj hozzám bizalommal, vagy töltsd ki a lenti űrlapot.

Kövess a Facebookon a további hasznos tartalmak miatt.
https://www.facebook.com/PC-Suli-481885231971972/

Kapcsolatfelvétel:

The form you are trying to view has been unpublished.