Veszélyben aki vezeték nélküli billentyűzetet, egeret használ!

A Bastille nevű biztonsági cég szerint komoly biztonsági rések vannak számos vezeték nélküli billentyűzetnél és egérnél. A MouseJacknek elnevezett támadáshoz nem kell más mint egy pár dolláros célhardver és máris átveheti a támadó a kiszemelt eszköz felett az uralmat. Ami súlyosbítja a helyzetet, hogy számos nagy gyártó eszközeiben is megtalálták a rést, így több száz millió eszköz lehet veszélyben.

Itt lehet utána nézni, hogy eszközeinket is érinti-e a hiba:
https://www.bastille.net/affected-devices

Ha eszközünk érintett, abban az esetben keressük fel gyártójának weboldalát és nézzük meg, hogy kiadtak-e javítást a fenti hibához. Amennyiben nem találunk, vagy jelzi a gyártó, hogy már nem fog frissítést adni az eszközhöz, és teljes biztonságban szeretnénk tudni magunkat, érdemes egy új, biztonságos eszközt vásárolnunk.

Halkan megjegyzem, hogy elég kicsi az esélye, hogy pont a mi vezeték nélküli eszközünket akarnák megtámadni, de a biztonsági rés adott, így a lehetőség fenn áll. Mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy foglalkozik-e ezzel a “veszély forrással”, vagy elengedi a füle mellett. Azért egy percet megér szerintem, hogy ellenőrizzük vezeték nélküli eszközeinket a fenti listán.

wireless-keyboard2

Fontos dolog, hogy ilyen támadás ellen a vírusirtónk, vagy a tűzfalunk semmit nem ér, hiszen a gépünk azt hiszi, hogy mi nyomkodjuk az egerünket, vagy a billentyűzetünket. Közben meg a szomszédból próbálkoznak. Képzeljük el a szituációt, hogy mégis kihasználják eszközeinken a biztonsági rést. Egérrel megnyitnak egy böngészőt, és billentyűzettel meg beírnak egy olyan weboldalt ami kártékony tartalommal van ellátva és már fertőzött is lett a gépünk. Persze ha van megfelelő védelmünk, a vírusirtónk elkapja az oldalról próbálkozó kártevőt. De mi van, ha kikapcsolják a védelmünket távolról? Persze ennek megint nagyon kicsi az esélye.

Ha megtaláltad eszközödet a listán és nem tudod, hogy mitévő legyél, forduljon hozzám bizalommal bármelyik elérhetőségemen, vagy akár a lentebb lévő űrlap kitöltésével.

Ha cikkem felkeltette érdeklődésedet, és szeretnél a továbbiakban is ilyen és ehhez hasonló témákban hasznos információkhoz jutni, akkor lájkold Facebook oldalamat:
https://www.facebook.com/PC-Suli-481885231971972/

The form you are trying to view has been unpublished.