Vendég hálózat, hogy illetéktelenek ne érhessék el dokumentumainkat

A Wifi (vezeték nélküli kommunikáció ) egyre népszerűbb már az irodákban is. Okos eszközeink is egyre internet-igényesebbek. Kényelmesebb vendégeinknek internetet megosztani, nem kell kábelekkel bajlódni. Ez rendben is van, erre találták ki. Viszont sokan nem gondolnak arra, hogyha idegen számítógépet felengedünk a hálózatunkra, akkor annak teljes rálátása lesz az egészre (illetve arra, amit megengedünk neki). Ezzel nem arra akarok utalni, hogy vendégünk szándékosan kárt akarna okozni rendszerünkben, de abban az esetben, ha fertőzött a számítógépe, a kártevő előtt ott a szabad út hálózatunkba. Ha gépeink nincsenek ellátva megfelelő védelemmel, meg is fertőzheti őket. Rosszabb esetben akár adatokat is törölhet szerverünkről. Hasonló a helyzet a kollégák okos készülékeivel is. Azokat is általában felcsatlakoztatják a Wifi hálózatra, ugyanúgy elérhetőek erőforrásaink ezekről az ellenőrizetlen eszközökről is. Akár az is előfordulhat, hogy Wifi jelszavunk nyilvánosságra kerül, vagy akár feltörik azt, és például az iroda körüli lakásokban elkezdik használni Wifinket. Ebben az esetben is látni fogja az illetéktelen felhasználó a teljes hálózatot.

guest-wifi

Az ilyen problémák elkerülésére érdemes egy úgynevezett vendég hálózatot kialakítani, ami teljesen el van különítve az irodai hálózattól, csak internet elérése van. Így szervereink, irodai gépeink biztonságban lesznek. Kollégáink, vendégeink telefonjait, laptopjait erre a hálózatra lehet csatlakoztatni. Igény esetén sávszélesség korlátozást is be lehet állítani erre a hálózatra, így abban az esetben, ha valaki nagy sávszélesség igényű tevékenységet folytatna (letöltés, feltöltés), csak a vendég hálózatot terhelné le, irodai hálózatunkban az internetelérés akadozásmentes marad, így a munkát nem akadályozza.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet ezzel a megoldással kapcsolatban, vagy más ötleted volna, amivel hatékonyabbá tehetnéd infrastruktúrádat, de nincs aki segíteni tudna a megvalósításban, fordulj hozzám bizalommal, vagy töltsd ki a lenti űrlapot.

Kövess a Facebookon a további hasznos tartalmak miatt.
https://www.facebook.com/PC-Suli-481885231971972/

Kapcsolatfelvétel:
The form you are trying to view has been unpublished.