Nem megfelelő adattárolás veszélyei

Nagyon sok esetben találkoztunk olyan szerverrel vagy NAS-sal amiben egyedülálló merevlemezek voltak.  Sok cég szerencsés volt, mert nem volt adatvesztésük, de találkoztunk olyan céggel is, amely minden adatát elvesztette a merevlemez meghibásodása miatt, mert sajnálatos módon mentésük sem volt.

Találkoztunk olyannal, hogy a cég ügyviteli rendszere állt le “szerver” meghibásodás miatt. A szerver egy közel 10 éves asztali számítógép volt egy merevlemezzel. Szerencsére nem a merevlemez hibásodott meg. Vásárolt a cég egy új szervert, amiben tükörben volt a merevlemez, majd virtualizálva lett a régi rendszer, mert az új szerver operációs rendszeren nem indult el, viszont az új hardvert a régi szoftver nem ismerte. Sikeres virtualizálás után kiderült, hogy a fájljaikat a titkársági gépen tárolták, és a többi kliens onnan érte el. Nem kell részleteznem, hogy ez is mennyire veszélyes. Kézi mentés sem készült róla sosem. Ezt is átraktuk az új szerverre, így az adatbiztonság mellett még napi mentés is készült mind az ügyviteli szoftverükről, mind a fájljaikról.

Találkoztunk olyannal is, hogy a szerver disk rendszere hibatűrő volt, viszont a rendszergazda nem vette időben észre, hogy már van hibás disk a rendszerben. Itt ha időben lépünk adatvesztés nélkül meg lehet oldani a problémát, viszont újabb diskek meghibásodása esetén (ez függ a disk rendszer típusától) itt is rendszerleállásra és adatvesztésre kell számítani.

Laptop tulajdonosok sajnos nem minden esetben dolgoznak a szerveren lévő megosztásokra, hanem kényelmi szempontok miatt a sajátgépre dolgoznak. Természetesen ez érthető, mert irodán kívülről is szeretnének dolgozni a fájljaikkal, de az esetek többségében ezekről a fájlokról nem készül semmilyen mentés. Így a laptop meghibásodása, esetleg eltulajdonítása esetén az összes fájl elveszettnek tekinthető.

Az ilyen hibák kisebb beruházásokkal, illetve a megfelelően beállított szerverek folyamatos felügyeletével megelőzhetőek.

Ha biztonságban szeretnéd tudni vállalkozásod adatait, fordulj hozzánk bizalommal. Átvizsgáljuk szervereid, adattárolóid. Ellenőrizzük a mentési folyamatokat és megoldást kínálunk, hogy az adatvesztés gondolatával se kelljen foglalkoznod.

Érdeklődés:
The form you are trying to view has been unpublished.