Szerver felügyelet hiánya, megelőzhető nem tervezett leállások

Korábbi megkeresések során sokszor találkoztunk olyan hibákkal, amikor a szerverekben különböző alkatrészek meg voltak hibásodva, de ezt senki nem vette észre. Ha merevlemez hibásodik meg, és nem történik meg időben a cseréje, akár adatvesztés is lehet a vége. Ilyenkor mentésből kell visszaállítani a szükséges adatokat. Mentés hiánya vagy hibás mentés esetén viszont az adatok visszaállítása nem lehetséges. Ilyen esetben kinyomtatott dokumentumok újradigitalizálásával, illetve egyéb megoldásokkal lehet a szükséges adatokat pótolni. Nem kell részleteznem, hogy ilyen esetben ez mennyi munkakiesést jelent.

Jobb szervereknél a RAID vezérlő akkumulátorának lemerülése vagy meghibásodása kikapcsolja az úgynevezett írási gyorsítótárat. Ennek következtében a szerver disk műveletei lelassulnak, kliens kiszolgálási ideje megnő. Onnan lehet például észrevenni, hogy a nagyobb fájlok lassabban nyílnak meg, vagy adatbázis szerver esetén lassabban működik a vállalat irányítási rendszer.

Memória meghibásodás esetén is gyakran tovább működik a szerver. Itt is hasonló lassulások tapasztalhatók felhasználói oldalról.

Eddig a hardveres problémákról beszéltünk, viszont vannak szoftveres problémák is, amiket folyamatosan ellenőriznie kell a rendszergazdáknak. Ilyen például a szerveren levő szabad hely. Ha azon az adatterületen fogy el a hely, ahonnan szolgáltatások futnak (például levelezés, adatbázis kezelés), akkor a szolgáltatás leállása jelezheti a problémát, illetve rosszabb esetben adatvesztés, adatbázis sérülés is bekövetkezhet. Ha dokumentumok tárolására kialakított adatterületről fogy el a hely, nem lehet új dokumentumokat lementeni a szerverre. Legrosszabb esetben az operációs rendszernek fenntartott adatterületen fogy el a hely, ekkor a teljes szerver is leállhat.

Problémát jelenthet még a szerveren a lapozófájl (swap) méretének hibás beállítása is. Ebben az esetben is szolgáltatás lassulást tapasztalhatnak a felhasználók.

Az ilyen jellegű problémák egy megfelelően kialakított és beállított monitorozó szolgáltatással elkerülhetők.

Ha meg szeretnéd előzni az ilyen hibák kialakulását cégénél, fordulj hozzánk bizalommal. Igénybe veheted saját felügyeleti rendszerünket is, illetve ha házon belül (saját felügyeleti rendszerrel) szeretnéd megoldani infrastruktúrád felügyeletét, annak kialakításában is tudunk segíteni.

Kövess minket a Facebookon a további hasznos tartalmak miatt.

Érdeklődés a szolgáltatás iránt:
The form you are trying to view has been unpublished.