Tévhitek, hogy biztonságban vagyunk – Windows frissítés? Minek??

Egyre több olyan megkeresést kapok, ahol részletezik, hogy én miért rémítem az embereket feleslegesen, miért állítok valótlant, amikor semmi gond nincs, ha körültekintően használjuk gépünket. Nincs szükség vírus védelemre, miért nem kell bekapcsolni a Windows frissítéseket, stb. Ezzel a sorozattal megpróbálom összegyűjteni a leggyakoribb tévhiteket, amikben sokan ringatják magukat, így nem is foglalkoznak gépük, adataik védelmével, és csukott szemmel, viszont nyitott ajtókkal száguldoznak a világhálón.

Nézzük az első ilyen tévhitet. A Windows frissítések rosszak, feleslegesek. Az a rendszer, amivel megkaptam a gépemet, vagy amivel telepítettem a gépemet a legbiztonságosabb, mert a további frissítések csak biztonsági réseket nyitnak meg, amik kihasználásával lehallgathatnak, megfertőzhetnek.

Na ez egy kicsit sem valós. Amikor írnak egy operációs rendszert, vagy csak egy szimpla szoftvert, akkor a két legfontosabb szempont a stabilitás és a biztonság. Emiatt van rengeteg tesztfázisa egy szoftver véglegesítésének. De minden hibát nem tudnak felderíteni, pláne egy összetett operációs rendszernél. Emiatt, miután kiadják a terméket és elkezdik használni, biztonsági szakemberek és hekkerek is elkezdik keresgélni a réseket. Amint találnak egyet, jelentik a szoftvert fejlesztő cégnek. Akik vizsgálat után kiadnak egy biztonsági javítást. A Windows frissítéssel ezek a javítások kerülnek fel a gépünkre. Az etikus hekkerek addig nem osztják meg a megtalált sérülékenységet a világgal, amíg a szoftvert fejlesztő cég nem adja ki a hibajavítást. Addig úgymond védettek vagyunk. Viszont utána elkezdődnek az olyan programok, weboldalak megjelenni, amik az új sérülékenységet kihasználják. Szóval ha nem telepítjük a frissítést, egy idő után tudtunkon kívül megfertőződhetünk. Itt jönnek az olyan kifogások, hogy “én nem látogatok olyan oldalakat, nem használok olyan programokat, amikkel megfertőződhetnék”. Erre egy másik cikkben fogok majd reagálni.

Ha Internet Explorert használsz ( 2016 februárjában közel az internetezők 10%-a), az is a Windows frissítéssel kapja meg a biztonsági frissítéseket. Ha kikapcsolva van, akkor a böngésződ sem frissül ( a többi  kedvelt böngésző igen). Így ha fertőzött weboldalt nézel meg, pillanatok alatt géped irányítását másnak a kezébe adod. Távolról azt csinálhat a gépeddel amit akar. Akár az FBI hálózatát is próbálhatja feltörni a tudtodon kívül. És itt az nem jelent menedéket, hogy egy magyarországi gép mégis kinek kellene? Bárkinek. Több ezer fertőzött géppel igen komoly károkat lehet okozni bárkinek. Emiatt a támadónak tök mindegy, hogy milyen állampolgár gépeit irányítja. A lényeg a darabszám.

Amiket most leírtam csak egy igen kis része a veszélyeknek. Ennél sokkal több, és sokkal összetettebb veszélyforrás veszélyezteti gépeinket, és ehhez még nem is kell internetre kötni őket ( erről is fogok írni).

Ezek fényében tanácsolom mindenkinek, hogy a Windows frissítés legyen bekapcsolva, és jól beállítva. Korábban írtam már, hogy én milyen beállításokat használok, és miért tanácsolom ezt másoknak. Amennyiben még nem olvastad volna, vagy most már inkább leellenőriznéd, hogy mégis, hogy van beállítva, itt el tudod olvasni: http://www.pcsuli.eu/index.php/2016/03/01/windows-frissites-ajanlott-beallitasa

Ha cikkem felkeltette érdeklődésedet, és szeretnél a továbbiakban is ilyen és ehhez hasonló témákban hasznos információkhoz jutni, akkor lájkold Facebook oldalamat:
https://www.facebook.com/PC-Suli-481885231971972/

A többi tévhitről itt olvashatsz majd (klikk a képre):
Tévhit

Amennyiben tudok segíteni, fordulj hozzám bizalommal.
The form you are trying to view has been unpublished.