Tévhitek, hogy biztonságban vagyunk – Támogatott operációs rendszer? Minek??

Az első rész ennek a sorozatnak nagyon kedvelt volt a részetekről. Nagyon sokan elolvastátok, majd megosztottátok, és ennek köszönhetően sok emberhez eljutott, akik közül sokan csatlakoztak is a mi kis csapatunkhoz. Emiatt gyorsan folytatom is, nehogy a lelkesedés alább hagyjon. 🙂

Ebben a részben az elavult, már nem támogatott operációs rendszerekről fogok írni. Első sorban Windows rendszerekről, de ez ugyan úgy vonatkozik más operációs rendszerre. Legyen bármilyen Linux, vagy Mac OS X. Mit is jelent az, hogy elavult, nem támogatott? Minden szoftvernek és operációs rendszernek van egy életciklusa. Ezalatt a ciklus alatt megkapnak minden biztonsági frissítést, amik napvilágot látnak. Vagyis addig amíg tart a támogatása az adott terméknek, úgymond biztonságban leszünk, hiszen ha valaki felfedez egy rést, és jelenti a szoftvert készítő cégnek, vagy a cég saját szakemberei találnak egy hibát, javítják egy frissítéssel. Viszont mivel minden gyártót az motivál, hogy egy idő után az újabb terméket is megvásárolja az ember, emiatt az éppen használt operációs rendszernek van egy lejárata. Az életciklusa után nem fog semmilyen frissítést kapni, még akkor sem, ha nagyon kritikus hibáról van szó.

Vizsgáljuk meg az egyik igen kedvelt operációs rendszert, amit még a világon az emberek közel 12%-a használ. Ez a Windows XP. Sokan szeretik, mert gyors, kiforrott, és miért használnának újabbat, ami nem tetszik, más, nem akarjuk megszokni. A Windows XP-nek az életciklusa 2014 április 8-án lejárt. Vagyis lassan 2 éve. Ennek ellenére az internetet használók közel 12%-a használja még. 2 éve nem adnak ki a rendszerhez semmilyen biztonsági frissítést. Gondoljunk bele, hogy azóta mennyi kritikus hibát találhattak a rendszerben, amik terjengenek az interneten és szinte mindenki könnyedén összedobhat egy olyan weboldalt, vagy alkalmazás amik kihasználják ezeket a réseket. A Google 2015 novemberétől nem ad ki frissítést a Windows XP-n futó böngészőjére. Idén a Mozilla is le fogja állítani a Firefox frissítését ezen a rendszeren. Idén a vírusirtók is lépésről lépésre elkezdik a Windows XP támogatást csökkenteni, és jövőre végérvényesen megszűnnek a támogatások. Emiatt minden védelmet szép lassan elveszít. De ez minden lejáró operációs rendszerre is vonatkozik. A Microsoft operációs rendszerek életciklusát az alábbi táblázatban olvashatjátok:

Ügyfél típusú operációs rendszerek Legújabb frissítés vagy szervizcsomag Az alapvető technikai támogatás vége A kiterjesztett technikai támogatás vége

Windows XP

3. szervizcsomag

2009. április 14.

2014. április 8.

Windows Vista

2. szervizcsomag

2012. április 10.

2017. április 11.

Windows 7 *

1. szervizcsomag

2015. január 13.

2020. január 14.

Windows 8 **

2018. január 9.

2023. január 10.

A 2015 júliusában kiadott Windows 10 ***

N/A

2020. október 13.

2025. október 14.

Most sokan gondolják azt, hogy ez nem így van, azóta is rendszeresen kap frissítést az XP. Több helyről kaptam már ilyen tartalmú megkeresést. Normál esetben csak a Windows beépített biztonsági rendszere a Microsoft Security Essentials kap így adatbázis frissítést. Más frissítést nem fognak az XP-t használók kapni. De azért biztosra akartam menni és utána néztem. Van egy nem hivatalos megoldás. Mint tudjuk, a legtöbb ATM automatán Windows XP fut. De ez egy speciális verzió, amit a Microsoft direkt ilyen rendszerekhez készített. Ez a Windows Embedded POSReady 2009. Ez egy módosított Windows XP, amik továbbra is kapnak frissítést, szerintem nem kell részleteznem, hogy miért. Egy trükkel elhitethetjük, a Windows Update rendszerrel, hogy nekünk is ilyen verziójú rendszerünk van a gépünkön, nem egy sima XP, viszont a Microsoft, Windows XP-n ezeket a frissítéseket nem tesztelik, így nem garantált, hogy minden rendben lesz ezeknek a telepítése után. Több fórumon olvastam, hogy egy-egy frissítésnek “hála”, az egész gépet újra kellett telepíteni.

Gondoljunk bele, hogy egy cégnél a rendszergazda elvégezte ezeket a módosításokat, hogy a számítógépek továbbra is kapjanak frissítést, hiszen ez könnyebb és kevesebb munka, minthogy a vezetőséget meggyőzze arról, hogy a gépparkot le kellene cserélni. Egyik reggel minden gépre települ egy olyan frissítés, ami tönkreteszi szinte a teljes gépparkot. Mi fog történni? Hány napig fog állni a munka? Microsofthoz nem lehet majd menni reklamálni, hiszen általa nem támogatott megoldásról van szó. Az ilyen hibalehetőségek miatt pontos tervezések kellenek minden hálózat tervezésénél és üzemeltetésénél. Természetesen ebben is tudok segíteni. Korábbi tapasztalataim a pár fős cégektől a több száz fős, több telephelyes rendszerek kiépítéséig, üzemeltetéséig terjednek.

Összefoglalva. Ha lejárt támogatású rendszert használunk, az olyan mintha nem lenne bekapcsolva a gépen az automatikus frissítés, amiről korábbi cikkemben már leírtam a véleményemet. Összességében azt tudom tanácsolni, hogy mindig naprakész operációs rendszert illetve lehetőségekhez mérten naprakész alkalmazásokat használjunk, így tudjuk minimalizálni a veszélyforrásokat, amik az internetről folyamatosan érnek minket.

Ha cikkem felkeltette érdeklődésedet, és szeretnél a továbbiakban is ilyen és ehhez hasonló témákban hasznos információkhoz jutni, akkor lájkold Facebook oldalamat:
https://www.facebook.com/PC-Suli-481885231971972/

A többi tévhitről itt olvashatsz majd (klikk a képre):
Tévhit

Amennyiben tudok segíteni, fordulj hozzám bizalommal.
The form you are trying to view has been unpublished.