Megérkezett Petya – Vigyázat, mindent titkosít!!

Megérkezett az első olyan vírus, ami a teljes merevlemezünket titkosítja. A korábbi kártevők csak dokumentumainkat titkosította, így végül is használhattuk tovább operációs rendszerünket, abban az esetben, ha nem féltünk attól, hogy egy vírus már befurakodott a gépünkre. Ha “elkapjuk” Petyát, akkor viszont búcsút mondhatunk a teljes merevlemezünk tartalmának. Szerencsére a Petya készítői inkább cégeket céloznak meg. Jellemzően HR osztályoknak küldik email-ben, „Jelentkezés állásra” tárggyal. A levél egy Dropbox linket tartalmaz, ahonnan a kiszemelt áldozat letöltheti a munkakereső „portfólióját”. A link mögött egy exe található, amit elindítva, operációs rendszerünk azonnal kékhalállal újraindul. Újraindítás után nem a megszokott Windows operációs rendszer indul el, hanem a vírus, ami pillanatok alatt titkosítja az egész merevlemezünket. Majd az alábbi képet kapjuk, amiből már következtethető, hogy gond van.

Forrás: virusirto.hu

Egy billentyű leütése után megkapjuk az instrukciókat. Meg kell látogatnunk egy weboldalt, ahol a vírus által adott titkosító kulcsot megadva tájékoztatnak, hogy gépünket titkosították, és közlik a váltságdíj nagyságát, és kifizetésének módját. Az ár minden héten duplázódik. Abban az esetben, ha megfertőzi gépünket a vírus, még nem tanácsos fizetni, érdemes kivárni, hogy lesz-e ingyenes ellenszere.

Továbbra sem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire körültekintően levelezzünk, illetve barangoljunk az interneten. Ne elégedjünk meg ingyenes védelmi megoldásokkal. Erről ebben a cikkemben részletesen írtam:
http://www.pcsuli.eu/index.php/2016/03/30/tevhitek-hogy-biztonsagban-vagyunk-virusirto-minek

Ha cikkem felkeltette érdeklődésedet, és szeretnél a továbbiakban is ilyen és ehhez hasonló témákban hasznos információkhoz jutni, akkor lájkold Facebook oldalamat:
https://www.facebook.com/PC-Suli-481885231971972/

Amennyiben tudok segíteni, fordulj hozzám bizalommal.
The form you are trying to view has been unpublished.