Tévhitek, hogy biztonságban vagyunk – Vírusirtó? Minek??

A tévhitek következő része a vírusirtókról fog szólni. Sokszor megkapom, hogy minek foglalkozni ezzel a témakörrel, hiszen körültekintően jár el a számítógép tulajdonosa minden esetben. Csak olyan oldalakat látogat amiket ismer, és biztonságos. Nem tölt le semmilyen programot, ami veszélyt jelenthetne, stb. A kifogások listája szinte végtelen. Sajnos el kell keserítenem mindenkit, nem lehet senki 100%-ig biztonságban, aki számítógépet használ. Természetesen az sem, aki megvásárolt, naprakész vírusirtóval rendelkezik, de ezt majd később részletezem.

Szerintem a vírusirtók ellenzőinek két tábora van. Az egyik, aki semmilyen megoldást nem hajlandó használni, hiszen minek, a másik tábor viszont fizetni nem szeretne a védelemért, emiatt ingyenes, vagy “alternatív” forrásból származó védelmet használ. Szerintem mindkét tábor téves utakon jár, de akik legalább feltelepítenek egy ingyenes védelmet, legalább próbálnak tenni valamit. Elmondom, hogy mi a probléma mindkét táborral. Senki nem lehet abban biztos, hogy az az oldal amit látogat, valóban biztonságos-e. Konkrétan a New York Times és a CNN weboldalát is feltörték már, és kártékony kódot helyeztek el az oldalon. Így aki meglátogatta ezeket az oldalakat a feltörés időszakában, és nem voltak megfelelő védelemmel ellátva, megfertőződtek. Ez bármikor bekövetkezhet magyar oldalakkal is. Vagy vegyünk egy másik példát. Kapunk pen drive-on, vagy bármilyen memória kártyán képeket, dokumentumokat. A kártyán ott rejtőzködhet egy veszélyes kártevő, ami az eszköz csatlakoztatása után azonnal megfertőzi a gépet. Munkám során rengeteg ilyen eszközt találtam már. Olyan is volt, hogy magánszemélyként ismerőstől kaptam adathordozót, amire azonnal riasztott a vírusirtóm, hogy gond van. Később az eszköz gazdájának a gépét átvizsgálva nem kevés kártevőt találtam, inkább újra is telepítettem a gépét, mert egyszerűbb volt, mint megtisztítani a gépet. Ezeket a veszélyforrásokat sem jelzi semmi, ha nem vagyunk ellátva megfelelő védelemmel.

Nézzük át, hogy miért nem támogatom az ingyenes megoldásokat. Röviden ez a is animáció megmutatja:

Az ingyenes megoldások azért ingyenesek, mert korlátozott képességűek. A legnagyobb hibájuk, hogy valós idejű ellenőrzést nem tartalmaznak, vagy ha mégis, jóval kisebb tudásúak mint fizetős verziójuk. Mire is gondolok. Vegyük sorra a korábbi példákat. Amikor böngészünk, egy fizetős vírusirtó ellenőriz minden tartalmat, mielőtt a számítógépre letöltődne, hiszen beépül a világháló és a webböngésző közé, nagyon leegyszerűsítve. Megnyitunk egy weboldalt, és szépen sorjában minden képet, tartalmat, szkriptet ellenőriz, és ha veszélyt észlel, azonnal megszakítja a folyamatot, így a böngészőig el sem juthat a kártékony kód. Abban az esetben, ha bármilyen külső adathordozót csatlakoztatunk a gépünkhöz és valami automatikusan el akarna indulni onnan, azonnal ellenőrzi és ha kártékonynak tűnik, azonnal blokkolja az alkalmazást, még mielőtt problémát okozna. Fel szeretnénk telepíteni egy alkalmazást. Minden fájlt ellenőriz, amit a telepítő elhelyezne a merevlemezünkön, illetve minden szkriptet, ami el akar indulni, és hasonlóan az eddigiekhez, azonnal szakítja a folyamatot, ha problémát észlel. Nagyon sok toolbar-ra is riaszt egy vírusirtó, nem hiába.

Akik nem legális úton keresztül telepítenek programokat, szintén nem szeretik a vírusirtókat, mert a program telepítése után valaki által megírt programot kell futtatnia, ami elvégzi azokat a módosításokat a telepített programban, hogy teljes értékűnek higgye magát. Egy normális vírusirtó az ilyen futtatását is megakadályozza, így ilyen esetben ki kell kapcsolni a védelmet, hogy “meg crack-elhesse” az illető a kívánt programot. Viszont ilyen esetben ki tudja pontosan, hogy mi történik a crack futtatásakor? Csak a készítő. És ha a kódba beleírt pár kártékony dolgot, ki fogja észrevenni, hogy rendszer szintű változtatások történtek, és egy backdoor (hátsó kapu) települt a gépünkre, amit a készítője innentől kezdve kedvére használhat a tudtunkon kívül?

Az ingyenes és fizetős védelmek közötti különbségeknek nem jutottam a végére, hiszen ennél sokkal több van. De ezek azok a különbségek, amik a legtöbb embert érintenek. A legújabb védelmi eszközök sok egyéb képességekkel is rendelkeznek. Lopás elleni védelemmel, netbank és tranzakció védelemmel, adathalászat elleni védelemmel.

legjobb-antivirus

Természetesen, ahogy korábban is írtam 100%-os védelem nincs. Maximum olyan gépen, ami nincs hálózatra kötve, és semmilyen külső adathordozót nem csatlakoztatunk rá. De az ilyen gépnek sok értelme nincs. 🙂 Munkám során rengeteg olyan géppel találkoztam már, amin ingyenes védelem volt és megfertőződött. Nem kis munka szokott lenni az ilyen gépek megtisztítása. Ha nincs sok speciális program a gépen, azt szoktam tanácsolni, hogy inkább telepítsük újra. Sokkal kevesebb munka és idő.

Ezek a dolgok miatt szoktam azt tanácsolni, hogy ne sajnáljuk azt a kb. 8-10 ezer forintos éves költséget egy megfelelő védelemre, mert probléma esetén akár többe fog kerülni a gépünk rendbetétele. Egy esetleges adatvesztésről ne is beszéljünk. Ne felejtsétek, hogy több védelmi eszköznek viszonteladója lettem, így aki eddig nem foglalkozott a védelemmel, de az írásaimnak köszönhetően megváltozott a nézete, forduljon hozzám bizalommal, vagy töltse ki a lenti űrlapot.

Ha cikkem felkeltette érdeklődésedet, és szeretnél a továbbiakban is ilyen és ehhez hasonló témákban hasznos információkhoz jutni, akkor lájkold Facebook oldalamat:
https://www.facebook.com/PC-Suli-481885231971972/

A többi tévhitről itt olvashatsz majd (klikk a képre):
Tévhit

Amennyiben tudok segíteni, fordulj hozzám bizalommal.
The form you are trying to view has been unpublished.