Költözés, új iroda megtervezése – 1. rész – végpontok

Új iroda megtervezésekor általában ugyanazokat a hibákat szokták elkövetni.

Az egyik ilyen tipikus hiba a hálózati, illetve a 220V-os végpontok számának alulbecslése. Mivel mindkettő kialakítása költséges, megpróbálunk ezen spórolni. Pedig a későbbi bővítés sokkal nehézkesebb, illetve akár költségesebb is lehet. Nem beszélve az így fellépő újabb hibalehetőségekről. Másik jellemző komoly problémaforrás hálózatoknál az asztalok, szekrények mögött megbújó hálózati elosztók (switchek). Meghibásodásuk esetén jelentősen meghosszabbíthatják a hiba elhárítását, és így az alkalmazottak hosszabb ideig kényszerülnek pihenőre. Olyat is láttunk, hogy egy ilyen kis hálózati eszköz meghibásodása esetén a teljes hálózat lebénult. Így, amit a kiépítéskor megspóroltunk, egy ilyen leálláskor többszörösen visszafizethetünk.

A következő hiba a végpontok elhelyezése. Költözés előtt pontos terv van az asztalok elhelyezkedéséről, hogy ki hol fog ülni. Költözéskor viszont jönnek az egyedi kérések. Például: az én asztalom ne itt legyen, nem szeretnék az ablakkal szemben, háttal ülni. Ilyenkor a kiépített végpontok távolabb kerülnek az asztaloktól és hosszabb úgynevezett “lengő” kábelekkel lesznek bekötve a számítógépek. Ilyen esetekben a közlekedő útvonalon is mehetnek kábelek, amiket minden nap taposnak, így ezek egy idő után megszakadhatnak. Ez is leállást eredményezhet.

A cikk elején említettem a a 220V-os csatlakozásokat is. Ha beépített csatlakozókról van szó, és nem elégséges a kiépített darabszám, itt is hosszabbítókat kell elhelyezni, amik ha rossz helyen vannak, szintén balesetveszélyesek. Belerúgás esetén például kihúzódhatnak a falból, aminek következtében az el nem mentett dokumentum akár elveszhet. Szerencsétlenebb esetben a számítógép többet el sem indul. Billenőkapcsolós elosztó az íróasztal alatt, amit lábbal állandóan piszkál a felhasználó, hasonló hibákat eredményezhet.

Ha nem szeretnél ilyen jellegű problémákkal foglalkozni és nincs cégednél megfelelő ember a feladat elvégzésére, fordulj hozzánk bizalommal.

A következő részben a szerverszoba tervezésének buktatóiról fogunk írni.

Kövessen minket a Facebookon a további hasznos tartalmak miatt.
https://www.facebook.com/PC-Suli-481885231971972/

Érdeklődés:
The form you are trying to view has been unpublished.

Fotó: Always Moving, LLC