Nyilvános WIFI maximális kihasználása, avagy legyen hasznunk is belőle, ne csak költségünk

Saját hotspot rendszer kialakításánál több szempontot is meg kell vizsgálni, hogy ügyfelei / vendégei részére megfelelő minőségű szolgáltatást tudjon biztosítani. Abban az esetben, ha a szolgáltatás színvonala nem megfelelő a vendégeknek, komoly negatív kritikát is kaphat vállalkozásod. Egyre több közösségi hálózatban lehet megosztani tartózkodási helyünket ismerőseinkkel, és véleményt is lehet róla írni. A legismertebbek: Facebook, Google, Foursquare. A Google nem rég indította el a “Helyi idegenvezető” szolgáltatását, amiben arra biztatja felhasználóit, hogy véleményezzék azokat a helyeket, ahol járnak. Azokról a helyekről amiket értékelnek, részletesebben is érdeklődik a rendszer. Például rákérdez a WIFI elérésre, hogy van-e, és jól működik-e. Csak idő kérdése, és lehet ez alapján is szűrni az egyes cégek szolgáltatásait. Szállodákat és hostleket már rég óta lehet WIFI kialakítás szerint is keresni.

A mai fiataloknak nélkülözhetetlen az okos telefonjuk, függnek tőlük. Szeretnek mindig “online” lenni, és érzéseiket, tapasztalataikat megosztani ismerőseikkel. Ezt viszont a legtöbben ott tudják megtenni, ahol ingyen WIFI is elérhető. Ilyen helyen töltik szabadidejük jelentős részét. Miért ne adnád meg ezt a lehetőséget Te is ügyfeleid / vendégeid részére?

caffe

Új hotspot kialakítása költségekkel jár, gondoljunk csak a WIFI eszközre / eszközökre és az internet előfizetésre. Miért ne próbálnánk meg hasznot húzni ebből a szolgáltatásból? A meglévő hotspotok jelentős része úgy van beállítva, hogy a vendég rácsatlakozás után egyből tud internetezni. Pedig vannak módok, amikkel internetezés előtt hasznos információkat, reklámokat oszthatna meg ügyfeleinkkel / vendégeinkkel.

Szeretnénk pár ötletet adni, amivel többet ki tudnál hozni ebből a szolgáltatásból:

 • Kezdőlap beállítás. Ebben az esetben, ha ügyfeled / vendéged felcsatlakozik a hotspot-jára, webböngészőjében egy előre beállított oldal fog megjelenni. Ez az oldal lehet a cég weboldal,a a cég Facebook profilja, vagy akár hasznos információkkal ellátott tartalom. Például akciós étlap, közelgő koncertek, események hirdetése, vagy akár szponzorált tartalom is. A lehetőségek szinte végtelenek.landing-page
 • Kötelező bejelentkezés (check-in). Az alapfelállás hasonló az előzőekhez, annyi különbséggel, hogy a céges Facebook profilon akkor tud a vendég továbbmenni, ha bejelentkezik a Facebookon, és tartózkodási helyének a céges profilt adja meg. Így megjelenik ez az információ az üzenőfalán, és növelheti Facebook oldalának látogatottságát, amit egyébként hirdetésekkel tudnánk elérni.check-in

 

 • Időkorlátozást vagy adatkorlátozást állíthat be. Ideiglenes hozzáféréseket adhatsz vendégeidnek, ügyfeleidnek, akiknél a böngésző használatának megkezdése után egy bejelentkező ablak jelenik meg, ahol a megvásárolt vagy egyszerűen átadott hozzáféréssel elkezdhetik az internet használatát. Miután lejárt az idő vagy adatkorlátozás, vendégeid, ügyfeleid nem fogják tudni tovább használni a szolgáltatást. Új hozzáférést kell igényelniük vagy vásárolniuk.

hotspot-login

Kiknek ajánljuk ezt a szolgáltatást?

Elsősorban szállodáknak, éttermeknek, üzleteknek, ahol nagyobb vendégközönség megfordul. De ajánljuk ezen megoldásokat mindenki másnak is, aki rendelkezik publikus WIFI-vel, mert így ügyfeleivel / vendégeivel hasznos információkat tud megosztani.

Néhány példát hadd mutassunk be:

 • Szállodákban, hostelekben kezdőoldalnak be lehet állítani a szálloda szolgáltatásait hirdető weboldalt. Emellett hasznos információkkal láthatják el ügyfeleiket. A környéken lévő látványosságokat. Közlekedési lehetőségeket, ajánlott, esetleg partner vendéglátó helységeket.
 • Kávézókban, éttermekben ajánlhatják a közelgő koncerteket, eseményeket. Aktuális ital, étel választékokat, esetleges akciókat. Hirdetheti partnerei szolgáltatásait
 • Magán klinikákban aktuális akciós szolgáltatásait. Jövőbeni akcióikat. Részletes információkat, hogy miért érdemes egyes szolgáltatásaikat igénybe venni. Milyen betegségeket előzhetnek meg a rendszeres szűrővizsgálatokkal.
Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet ezen szolgáltatások iránt, fordulj hozzánk bizalommal.

A továbbiakban szeretnénk pár hibát bemutatni, amiket gyakran elkövetnek egy ilyen rendszer kialakításánál:

 • Hibás eszközválasztás.
  • A mai világban egyre több “internet igényes” eszközzel rohangálunk. Ott a laptopunk, a telefonunk, és sok ember külön tablettel is jár. Elterjedőben vannak az okos órák is, amik ugyanúgy rá tudnak csatlakozni WIFI hálózatra. Az eszközök tulajdonosai az ilyen eléréseket az összes eszközükön be szokták állítani, így rohamosan nő a hálózatra csatlakoztatott eszközök száma. Egy olcsóbb WIFI eszköz kevés eszközt tud kiszolgálni egy időben. Ennek következtében a felhasználókat elkezdi “ledobni” a WIFI, így nem tudnak kényelmesen böngészni, olvasni illetve egy videót sem tudnak megállás nélkül végignézni.
  • Nincsenek korlátozások, illetve nem lehet korlátozásokat beállítani a vendégeknek. Emiatt, ha valaki nagy sávszélesség igényű tevékenységet folytat (például torrentezik vagy nagyobb adatmennyiséget tölt fel), a többiek nem fognak tudni még egy weboldalt sem megnyitni.
  • Az irodai, illetve a vendégeknek szánt hálózatot nem mindig választják el megfelelően egymástól, így a vendégek is láthatják és elérhetik a céges gépeket, erőforrásokat, sőt a dokumentumokat is!
 • Nem megfelelő felmérés és kivitelezés.
  • Nagyobb terület lefedésekor nem a megfelelő darabszámú hálózati eszközt építik be, így ahogy távolodunk a WIFI eszköztől, egyre gyengébb lesz a jel, rosszabb esetben lesznek olyan pontok a szolgáltatási területen belül, ahol nem is lesz WIFI jel.wifi-analiz
  • Hasonló hiba, ha túl közel vannak egymáshoz az eszközök és hibás a beállításuk, melynek következtében nem erősítik egymás jeleit, hanem gyengítik.

Korábbi munkáink során szállodáknak, hosteleknek, bevásárló központoknak és egyetemeknek is alakítottunk ki ilyen rendszereket, ahol az igények mindig különböztek. Így ismereteink szerteágazóak.

Érdeklődés a szolgáltatás iránt:
The form you are trying to view has been unpublished.

Fotó: StudioMobile / Flickr
google.com