Ne hagyd a laptopod az autóban!

Sajnos a hordozható számítógépeken tárolt adatokról kevesen gondoskodnak. Pedig ez nagy hiba. Mivel általában magunkkal visszük gépünket mindenhova, emiatt adataink többszörösen veszélyben vannak.

Egyik, hogy a rendszeres hordozás, menet közbeni rázás nem tesz jót a merevlemeznek, így növekszik a meghibásodás esélye. Természetesen a mai lemezek már el vannak látva ilyen jellegű védelemmel, de ezek nem nyújtanak 100%-os védelmet.
A másik veszélyforrás, hogy a mobilitás miatt sok adatot tárolunk a laptopunkon. Olyan fájlokat is, amiknek a fájlszerveren lenne a helye (Nincs az irodában fájlszerver?). Mivel azonban otthonról is szeretnénk dolgozni velük, felmásoljuk azokat gépünkre és oda dolgozunk. Ugyanakkor sokszor elfelejtjük visszamásolni a szerverre ezeket az adatokat, így nem lesz róluk biztonsági mentés. Ezt, többféleképpen elkerülhetjük. Egyik megoldás, hogy távoli elérést állítunk be a laptopunk és az irodai hálózat között (erről a későbbiekben fogunk írni), a másik megoldás, hogy a laptopjainkon tárolt adatokról készítünk időnként biztonsági mentést. Erre több lehetőség van. Van, amit mi kézzel indítunk el egy külső tároló eszközre vagy automatizáltan egy szerverre. Mi az automatizált rendszereket ajánljuk, mert így emberi beavatkozás nélkül vannak biztonságban adataink.

A következő veszélyforrás, abból következik, hogy mindig magunkkal hordjuk laptopunkat, és így könnyen ellophatják. Például rövid ideig kiszáll a kocsijából, és ez idő alatt feltörik autóját. Ilyen esettel rengetegszer találkozunk már.

laptop_lopas

Ilyenkor, ha nem volt mentés a gépünkről (sajnos az esetek túlnyomó többségében nincs), nem elég, hogy új laptopot kell vennünk, de még az összes adatunktól is búcsúznunk kell. Jobb esetben a szerveren van egy korábbi verzió a dokumentumainkról, rosszabb esetben csak a gépünkre dolgoztunk. További probléma, hogy laptopunkon nem csak céges adatokat szoktunk tárolni, hanem nagyon sok személyes adatot is. Például családi fotókat. Ha csak ezen a gépen tároltuk, sajnos ezektől is búcsúznunk kell.

Ellopni a laptopunkat nem csak autóból lehet, hanem akár az íróasztalról is, legyen ez az irodánk, vagy akár egy nyilvános hely. Erre is kitaláltak már megoldásokat, ilyen például a Kensington lock. Az üzleti kategóriájú gépekbe beszerelnek egy úgynevezett Kensington Security Slot-ot, amin keresztül rögzíteni tudjuk gépünket egy íróasztalhoz, és így nem lehet csak úgy felemelni a gépet és elvinni.

kensington2-300x240 kensington1

Nem tudjuk elégszer kihangsúlyozni, hogy adataink megfelelő tárolása és védelme mennyire fontos. Azt szoktuk mondani, hogy az az adat, ami egy helyen van, nincs biztonságban. Természetesen nem elég, ha a laptopunkon tárolt adatainkról van egy másolat, ha közben a cég szervere nincs ellátva megfelelő védelemmel. Erről korábban már írtunk. Ha szeretnél meggyőződni arról, hogy cégednél ki van-e alakítva a megfelelő adattárolási szabály, és ezt az alkalmazottak be is tartják, illetve igényeidnek megfelelő időközönként biztonsági mentés is készül-e adataidról, fordulj hozzánk bizalommal.

Érdeklődés:
The form you are trying to view has been unpublished.

Fotók: www.ignitionlive.co.za
www.geckoandfly.com