Zsarolóvírust terjeszt a utorrent kliens

Zsarolóvírust (ransomware) rejt a népszerű µTorrent torrent kliens.  A Manamecrypt titkosítja a számítógép fájljait, és csak akkor oldja fel, ha a felhasználó megfizeti a váltságdíjat. Emellett képes arra is, hogy folyamatokat állítson le a megtámadott gépeken, vagyis képes leállítani a vírusirtókat is.

Ezeket a fájltípusokat titkosítja:
*.3g2 *.3gp *.7z *.asf *.avi *.doc *.docx *.flv *.gif *.jpeg *.jpg *.m4v *.mov *.mp4 *.mpeg *.mpg *.pdf *.png *.ppd *.pps *.ppt *.pptx *.psd *.qt *.rm *.tiff *.txt *.wmv *.wpd *.wps *.xlr *.xls *.xlsl *.zip
Fontos megjegyezni: a fertőzés nem minden µTorrent-verziót érint. A szakértők szerint pozitívum, hogy a ransomware jelenlegi verziói feltörhetők, és vissza lehet fejteni a titkosított fájlokat. Másrészt az is feltűnő, hogy kódolási hiba miatt uTorrent.exe helyett „uTorrent.exeuTorrent.exe” néven kerül lementésre a gépen. Viszont ezt a hibát jó eséllyel gyorsan javítják, így aki torrentezik, fokozott figyelemmel ellenőrizze letöltött fájljait.
Ezt a képet látod, ha sajnálatosan megfertőzte a vírus a számítógépedet:
Forrás: G Data
Forrás: G Data

Amennyiben megfertőzte számítógépedet a vírus, vagy ismeretségedben történt meg ez a sajnálatos baleset, forduljatok hozzám bizalommal.

The form you are trying to view has been unpublished.