Böngészőinkben tárolt adataink biztonsága

A legelterjedtebb böngészők képesek arra, hogy tárolt adatainkat a felhőben tárolják. Ez miért jó? Ha számítógépünk megadja magát, és minden adatunknak búcsút mondhatunk, a böngészőnkben tárolt adataink megmaradnak. Vagy ha több eszközön is használjuk ugyan azt a böngészőt, adatainkat szinkronban tarthatjuk. Ez azért kényelmes, mert ha felveszünk az egyik gépünkön egy könyvjelzőt, pár másodperc múlva a másik gépünkön is megjelenik. Legyenek ezek az eszközök asztali gépek, laptopok, vagy akár okos telefonok. A böngészőnk összes adata szinkronban lesz. Régen ezt csak úgy tehettük meg, ha kézzel lementettük beállításainkat és áttettük a másik gépre. Erre a “kézi” beavatkozásra régóta nincs szükség.

Nézzük, hogy böngészőink milyen adatokat tárolnak a mindennapi használatok során.

  • Böngészési előzmények
  • Felhasználói nevek és jelszavak
  • Űrlapok kitöltésénél felhasználói adatok
  • Könyvjelzők / elmentett weboldalak címe

Számomra ezek mind nagyon fontos információk, így nagyon rosszul érintene, ha el kellene köszönnöm tőlük. Emiatt én használom a böngészők azon funkcióját, ami a felhőbe eltárolja adataimat és beállításaimat. Most többen felszisszenhetnek, hogy jelszavakat is tárolok felhőben? Biztos jó ötlet ez? Én csak olyan jelszavakat tárolok a böngészőkben, amik ha rossz kezekbe kerülnek, akkor sem tudnak kárt okozni nekem. Viszont attól nem kell félnünk, hogyha a felhőbe felküldjük adatainkat, hogy ahhoz onnantól kezdve bárki hozzáférhet. Minden ilyen adatot külön titkosítanak a böngészők, így csak mi tudjuk használni őket. Emiatt nem kell aggódnia senkinek.

Nézzük, hogy lehet ezt a kényelmes funkciót bekapcsolni a böngészőkben. Szerintem a két legelterjedtebb böngésző a Chrome illetve Firefox, így ezeken fogom megmutatni.

Lássuk elsőnek a Chrome-ot:

Chrome-nál a Google (Gmail) fiókunkat tudjuk használni erre. A beállítások menüpont alatt tudjuk bekapcsolni ezt a szolgáltatást:

chrome1

 

chrome2

Pár klikkelés az egész.

Nézzük Firefox alatt, hogy történik mindez:

Ennél a böngészőnél közvetlenül a menü gyökerében találjuk ezt a beállítást. Ha még korábban nem használtunk ezt a funkciót, egy új felhasználót kell létrehoznunk, de ennek az elkészítése is nagyon egyszerű.

ff1

 

ff2

 

Aki kedvet érez ennek a funkciónak a kipróbálásához, sok sikert kívánok. Ha bárki elakadna, szóljon nyugodtan.