7 dolog, amivel karbantarthatod gépedet

Szeretnék egy kis segítséget adni, hogy otthoni gépünkből ki tudjuk hozni a maximumot. Nem biztos, hogy cserélni kell ha lassú, elég pár szempontot figyelembe venni. Lássuk is őket.

Mindig legyen elég szabad helyünk. 

Fontos figyelnünk, hogy mindig legyen elég szabad helyünk. Mivel ahogy csökken a szabad hely, úgy lassulhat vele a gépünk is. Ajánlott, hogy legyen pár 10GB helyünk állandóan, mivel ha kevesebb a helyünk, annál lassabban tudja a merevlemez kiírni szabad helyre a változásokat.  Amennyiben SSD-t használunk, érdemes 50% környékén tartani a szabad helyet. Ha viszont mostanában szeretnénk váltani rá, érdemes ezt is szem előtt tartani.

A nem használt programokat töröljük.

Feleslegesen foglalja a helyet, és még a gépünket is lassíthatja. Ha nem használunk valamit, szedjük le nyugodtan.

Biztonság, biztonság, biztonság.

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy mindig legyen naprakész védelemmel ellátva gépünk. Ha nem szeretnénk érte fizetni, akkor ingyenes védelemmel, de én jobban támogatom a fizetős, de így több funkcióval ellátott megoldásokat. Hosszú távon szerintem jobban jársz egy ilyen összetett védelmi rendszerrel, amely nemcsak a vírusirtásra képes, de aktív tűzfallal rendelkezik, illetve akár az online bankkártyás vásárlások során is megfelelő biztonságot nyújt.

firewall

Tartsd karban rendszeredet.

Pár ilyen szoftvert már mutattam korábban, amiket időnként lefuttatva, karban tudod tartani gépedet. Például: http://www.pcsuli.eu/index.php/2016/02/24/gepunk-teljes-koru-karbantartasa

Naprakész operációs rendszer.

Nem elég egy naprakész vírusirtó, az operációs rendszerünket is folyamatosan frissíteni kell. Emiatt erről se feledkezzünk meg. Ha nem tudod, hogy megfelelően be van-e állítva, itt elolvashatod, az általam ajánlott beállításokat: http://www.pcsuli.eu/index.php/2016/03/01/windows-frissites-ajanlott-beallitasa

Figyeljünk, hogy mit töltünk le.

Egyre elterjedtebb dolog, torrent oldalakról letölteni. Ilyen helyekről teljes filmeket illetve feltört programokat lehet leginkább leszedni. De vigyázzunk, mert nem minden az aminek látszik. Volt olyan ügyfelem, aki azzal a tudattal töltött le ilyen helyről programokat, hogy mindent átvizsgálnak, és így amiket letölt, biztonságos. Sajnos ez nem így van. Senki nem garantálja, hogy azt töltöd le amit szeretnél. Persze be lehet jelenteni a veszélyes tartalmakat az oldalakon, és el is távolítják, de ha egy ilyen manőver előtt töltünk le valamit, komoly gondokat okozhatnak. Emiatt csak megbízható helyről töltsünk bármit is.

Biztonságos levelezés.

Használjunk megbízható levelezést. Például Gmail-t. Ez a rendszer megfelelő spam és vírusvédelemmel van ellátva, így jelentősen csökkenti annak a lehetőségét, hogy valamilyen vírussal megfertőződjön a gépünk.