Otthonra nyomtató, de milyet?

Egyre olcsóbbak a nyomtatók, így egyre többen engedhetjük meg magunknak, hogy otthonra is vásároljunk. Röviden be szeretném mutatni a főbb fajtáit, és elmondani, hogy melyiket érdemes megvenni. Két főbb típusa van a nyomtatóknak, képalkotás szerint. Az egyik a tintasugaras, a másik a lézernyomtató.

A tintasugaras nyomtatók tintapatronok segítségével tintacseppeket juttatnak a papírlapra. A patronban van egy porlasztó, ez megfelelő méretű tintacseppekre alakítja a tintát, és a papírlapra juttatja azt. Létezik fekete-fehér és színes tintasugaras nyomtató. A színes nyomtatók általában fekete, cián kék, magenta és sárga színekből keverik ki a színeket.

printer1

A lézernyomtatóban speciális, fényérzékeny anyaggal bevont és elektromosan feltöltött henger található. Ezen egy lézersugárral jelölik meg a nem fehér pontokat: ahol a lézer a hengerhez ér, ott a henger semleges lesz vagy ellentétesen lesz töltött a henger többi részéhez képest. Amikor pedig a henger a festékrésszel érintkezik, akkor azokra a részekre tapad festék, melyeket ért a lézersugár. A festék ezután átkerül a papírra, majd beleolvad, mikor a papír áthalad egy 200 °C-os hengerpár között. Itt is a színes és a fekete lézernyomtató között az a különbség, hogy a színesben összesen négy festékhenger található meg, és így keveri ki a színeket. Itt is fekete, kék, magenta és sárga színeket használnak.

printer2 (Small)

A tintasugaras megoldás olcsóbb rövid távon, de azt szem előtt kell tartani, hogy a festékpatronok hamar beszáradnak. Vagyis ha nem használjuk őket napi szinten, könnyen tönkremennek, és vásárolhatunk új patronokat. Emiatt, ha ritkán nyomtatunk, érdemes lézernyomtatót vásárolni. Azt, hogy színes vagy fekete-fehér nyomtatót vásároljunk, mindenkinek magának kell eldöntenie. Ha csak ritkán, évente egy-két alkalommal volna szükségünk színes nyomtatásra, érdemesebb fekete-fehér nyomtatót vásárolnunk, és a ritka “színes” igényeinket egy nyomtatásos üzletben kielégíteni. Szerintem így a leggazdaságosabb.

Most nézzük meg kapcsolódás szerint a lehetőségeket, vagyis, hogy gépünk miként csatlakozhat a nyomtatóhoz. A párhuzamos portról most nem beszélnék, mert a piacon ilyen készüléket nem lehet már vásárolni, így marad az egyetlen kábeles kapcsolódás, az USB. Itt értelem szerűen usb kábellel van összekötve a nyomtató a számítógépünkkel. Ez nagyon kényelmes, összekötés után, ha szerencsénk van, az operációs rendszer felismeri a nyomtatót és telepíti a szükséges meghajtó szoftvert, és már lehet is használni. Ennek a hátránya az, hogy egy gép tud csak rá nyomtatni. Abban az esetben, ha hálózatba vannak kötve a gépeink, meglehet osztani a többi gépnek a nyomtatót, de csak akkor fog tudni nyomtatni a többi gép, ha az a gép amihez csatlakoztatva van a nyomtató, be van kapcsolva. Ha ilyet szeretnénk otthon, vagy cégünknél beállítani, érdemesebb, úgynevezett hálózatos nyomtatót vásárolni. Kicsit drágább, de több gép esetén kevesebb problémánk lesz vele.
A hálózatos nyomtatóknak két fajtája van, kábeles, illetve vezeték nélküli, vagyis WiFi képes. Az elsőhöz hálózati kábelre lesz szükségünk, és úgy tudjuk csatakoztatni a hálózatunkhoz, a második esetben pedig WiFi kapcsolattal kell rendelkeznie a hálózatunknak, és ahhoz tudjuk csatlakoztatni. A WiFi-s megoldásnak nagy előnye, hogy mobil készülékeken is könnyedén be tudjuk állítani a nyomtatót és így telefonról, vagy tabletről is könnyedén ki tudunk bármit nyomtatni. Én itthon ilyen nyomtatót használok, nagyon kényelmes megoldás.

Legyen bármilyen fajta a nyomtató, létezik belőle úgynevezett multifunkciós készülék is. Ez annyit takar, hogy nyomtatás mellett képes szkennelni, fénymásolni, és megtalálható még olyan készülék is az üzletek polcain, ami faxolni is képes. Ezek természetesen drágább készülékek, de ha ilyen funkciókra is szükségünk van, mindenképpen ilyen készüléket vásároljunk. A kép alatt folytatódik.

printer3

Remélem, sikerült egy kicsit átvennünk ezt a témakört. De természetesen akinek kérdése volna, tegye fel nyugodtan. Tudok segíteni vásárlásban és telepítésben is egyaránt. Több ilyen jellegű megkeresésem volt már, szóval nyugodtan forduljatok hozzám ilyen ügyekkel is.

The form you are trying to view has been unpublished.