Sebességmérés, sebességteszt – minden amit érdemes tudni róla

Pénteken belinkeltem egy olyan oldalt, ahol meg lehet nézni az internetünk sebességét. Nagyon sokan megadtátok az értéket, amit kaptatok, illetve többen is kérdeztétek, hogy amit kaptatók, jónak számít-e, illetve, hogy amit kaptatok mit jelent?

Akkor nézzük is, hogy miről van itt szó. Minden internet kapcsolathoz a szolgáltatók feltüntetnek egy feltöltési és egy letöltési sebességet. Minél nagyobbak ezek az értékek, annál drágább az internet előfizetési díja. A letöltési sebesség azt jelzi, hogy mennyi adatot tudunk letölteni egy másodperc alatt. Ugyan így mérik a feltöltési sebességet. Nézzünk egy példát. Van egy 200/50-es internet előfizetésünk. Ez azt jelenti, hogy 200Mb (megabit) a letöltési, és 50Mb a feltöltési sebesség. Ahhoz, hogy megkapjuk, hogy ez MB-ban (megabájt) mennyi, el kell osztanunk 8-al. Vagyis a 200/50-es internet durván 25MB/6,25MB sebességű, vagyis egy 100MB-os fájlt 4 perc alatt tudunk letölteni.

A sebességmérési oldalakkal le tudjuk tesztelni, hogy szolgáltatónk valóban olyan sávszélességű internetet biztosít számunkra, amekkoráért fizetünk. Természetesen a garantált sávszélesség jóval kisebb a nagybetűkkel hirdetettnél, így ha rendszeresen is kevesebbet mérünk, nem sokat tehetünk ellene. A mai széles sávú internet csomagoknál nem biztos, hogy szolgáltatónk hibája miatt nem tudjuk elérni a meghirdetett sebességet. Gépünk hálózati kártyája, vezeték nélküli kártyája, vagy akár, routerünk hibájából is adódhat ilyen probléma. Sőt a mostanában hirdetett gigabit-es interneteknél már igen erős számítógéppel és merevlemezzel, ssd-vel kell rendelkeznünk, hogy a nagyon gyorsan érkező adatmennyiséget fel tudja dolgozni, és le tudja menteni gépünkre. Így ha valaki rendszeresen mér kisebb sebességet, érdemes saját magánál is körülnézni.

Speedtest_france

Amit korábban megosztottam, egy nagyon egyszerű sebességtesztelő: https://fast.com/
B
evallom, nálam nem mért jó adatokat, emiatt egyszerűsége miatt érdemes 1x kipróbálni, de ha valós adatokat szeretnénk kapni, ezt az oldalt ajánlom: http://www.speedtest.net/, vagy ha magyar szolgáltatót szeretnénk használni, http://www.szelessavindex.hu/

Jó tesztelgetést kívánok mindenkinek.

Amennyiben nálad nem a megfelelő sebességet méred, és a szolgáltatód szerint nála minden rendben van, fordulj hozzám bizalommal, kiderítjük a hiba okát.

The form you are trying to view has been unpublished.