Hogyan tud megfertőződni a gépem, ha van vírusirtóm?

Szinte az összes megkeresésemkor előjön ez a kérdés. Hogyan lehet tele a gép mindenféle kártevővel, hiszen ott a vírusirtó, aminek az a dolga, hogy mindentől megvédjen minket. Azért ez nem ilyen egyszerű sajnos. Nézzük, milyen esetek szoktak előfordulni.

Több éves program próbálja megvédeni gépünket, miközben naponta több új és módosított kártevő jelenik meg. Ha rendesen is frissül a védelmi szoftverünk adatbázisa, akkor sem nyújt 100%-os védelmet az újabb kártevők ellen. Hiszen minden új verzióba belekerül valami új fejlesztés. Más technikával ellenőrzi a gépünkön futó alkalmazásokat, új módokon ellenőrzi a letöltött fájlokat, megbízhatóbban ellenőrzi a böngészőnk által megnyitott weboldalakat. Szóval mindenképpen érdemes mindig naprakészen tartani védelmi alkalmazásainkat is. Érdemes feliratkozni a készítő hírlevelére, és így azonnal értesülünk, ha kiadnak új verziót.

Megvásárolt, vagy ingyenes védelem használati ideje lejár, és nem vesszük észre. A legtöbb fizetős megoldás évenkénti meghosszabbítást igényel. Amennyiben nem hosszabbítjuk meg, védelmünk nem kap további frissítést. Sok ingyenes megoldást is csak korlátozott ideig használhatunk. Ha ezeket nem vesszük észre, nem értesülünk róla, nem kapjuk meg a naponta akár többször is frissülő adatbázisokat, így védelmi alkalmazásunk nem fogja felismerni az új, vagy módosult kártevőket.

Forrás: Flickr/Intel Free Press
Forrás: Flickr/Intel Free Press

Nincs semmilyen védelem telepítve. A tulajdonos vagy tudatában van annak, hogy nincs semmilyen védelme és ezzel mit kockáztat, vagy ahonnan a tulaj beszerezte gépét, félrevezető tájékoztatást kapott. Így abban a tudatban volt, hogy gépe megfelelő védelemmel van ellátva.

Ezek a leggyakoribb példák. De ki kell hangsúlyoznom, hogy egy naprakész védelem, naprakész vírus ismereti adatbázissal sem jelent 100%-os védelmet. Mivel naponta rengeteg új kártevő jelenik meg, így amíg a cégek nem készítik fel védelmi eszközeiket, hogy felismerjék ezeket, addig gépünk védtelen az új kártevők ellen. Ehhez viszont idő kell. Akár pár nap is. Persze kicsi az esélye, hogy pont egy ilyen kártevővel találkozzunk össze a szinte végtelennek tűnő interneten, de meg van rá az esély. Pláne, ha keressük is a bajt. Megbízhatatlan oldalakat nézünk, ezeken az oldalakon reklámokra is klikkelgetünk. Felugró ablakok kérésére programokat telepítünk. Ezek mind olyan dolgokat telepíthetnek gépünkre, amiknek segítségével gépünket elérhetik ismeretlenek.

Fotó: Flickr/Rob Scerri
Fotó: Flickr/Rob Scerri

Most nézzük meg, hogy milyen jelei vannak annak, hogy esetleg kártevő települt gépünkre.

  • gépünk hirtelen lelassult,
  • ismeretlen ikonok jelentek meg az asztalon és/vagy a tálcán,
  • hibaüzenetek jelennek meg gép indulásnál/használat közben/leállásnál,
  • internetünk nagyon lelassult, a szolgáltató szerint minden rendben,
  • gépünkön rejtélyes módon elfogyott minden szabad hely

Természetesen ha bármelyiket is tapasztalod, nem jelenti biztosan azt, hogy vírusos lett a géped, de a biztonság kedvéért érdemes ilyen esetben szakember segítségét kérni, hogy vizsgálja át a gépet. Abban az esetben is célszerű átvizsgálni/átvizsgálgatni a gépet ha úgy gondoljuk, hogy minden rendben, viszont már évek óta nem lett átvizsgálva, hiszen bármi elrejtőzhetett gépünkön.

Ha cikkem felkeltette érdeklődésedet, és szeretnél a továbbiakban is ilyen és ehhez hasonló témákban hasznos információkhoz jutni, akkor lájkold Facebook oldalamat:
https://www.facebook.com/PC-Suli-481885231971972/

Amennyiben szeretnéd átvizsgáltatni számítógépedet, vagy a felsorolt hibák közül valamelyik fennáll a gépednél, és szeretnél biztosra menni, fordulj hozzám bizalommal, vagy töltsd ki az alábbi űrlapot.

The form you are trying to view has been unpublished.

Fotó: Flickr/PCCare247